Gyarapodó nemzetté válhatunk

2019.04.12. 07:00

Bölcsődét avattak Monostorapátiban

Átadták rendeltetésének csütörtökön a település óvodája mellett létesített 12 személyes bölcsődét 180 milliós támogatásból és tízmilliós önrésszel.

Tóth B. Zsuzsa

Az óvodások műsora az átadón. A település lakói számára az óvoda és az iskola mellett már a bölcsőde is elérhető

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az avatási ünnepségen Kovácsné Bárány Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője elmondta, hogy a kormány 2010 óta egyik kiemelt célként tekint a család- és a munkaalapú társadalom építésére.

– Széles körű támogatást nyújt a kormány a gyermeket nevelő családok részére, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen és hazánk egy fiatalodó, gyarapodó nemzetté váljon. A család és a magánélet egyensúlyának támogatása érdekében alakítottuk át a bölcsődei rendszert 2017-ben, hogy minden olyan településen, ahol arra igény jelentkezik, helyben biztosított legyen a szolgáltatás. A férőhelyhiány ne akadályozza a szülőket abban, hogy a munkaerőpiacra visszatérjenek – mondta a főosztályvezető. Hozzátette: a következő években is jelentős fejlesztések lesznek, amelyek hozzájárulhatnak, hogy a kistelepülések népességmegtartó és -növelő ereje nőjön. Amint Monostorapátiban is, ahol a közel 1200 lakos számára elérhető már a bölcsőde, az óvoda és az iskola.

Fenyvesi Zoltán ország­gyűlési képviselő úgy fogalmazott: – Igény van a megyében a bölcsődeépítésre, és a Magyar falu program újabb lehetőségeket biztosít, hogy jó helyre szülessenek a gyerekek. 2010-ben 1,23 gyermek született egy családban, most ez a szám 1,5, de ha kettőnél több lesz, az lesz az ideális. 2014-től csaknem tízezerrel nőtt az óvodáskorúak száma.

Az óvodások műsora az átadón. A település lakói számára az óvoda és az iskola mellett már a bölcsőde is elérhető Fotó: Pesthy Márton/Napló

Takács Péter polgármester arról beszélt, hogy nagy előrelépés a térség életében a bölcsőde, miután negyven éve adták át az óvodát. – Ahhoz, hogy a jövőbe vetett hitünk még inkább teret kapjon, úgy gondoltuk, legyen egy bölcsőde a kétcsoportos óvoda mellett, és épüljön tornaszoba.

A fejlesztéshez jó lehetőséget adott a TOP-pályázat – mondta a polgármester, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a megvalósítást segítették.

Váradi Anita ­óvodavezető leszögezte, hogy, mint egy családban, úgy itt az óvoda a nagyobb gyermek, a bölcsőde a kistestvér. – Szüleink jó szándékúak, akik szemében a gyermek kincs, a jövő záloga – mondta és ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy gondoskodó környezetben nevelkedhessenek a gyerekek. Illés Sándor plébános Isten áldását kérte a bölcsődére és vallotta, hogy ha valaminek a feltételeit megteremtik, az húzza maga után az aktivitást.

Az ünnepségen adta át Kovácsné Bárány Ildikó Sztrik Emilnének a pedagógus szolgálati emlékérmet, az eseményt az óvodások műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában