Legyen a Balaton az egész ország büszkesége!

2019.04.20. 16:57

Megkezdődött a balatoni hajózási szezon

Szeressék a Balatont, a tó szeressen minket, bízom abban, hogy sok vendég jön, akik jól érzik magukat, és visszajönnek!

Kovács Erika

Így összegezte jókívánságait Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a 173. balatoni hajózási szezonnyitón, a füredi mólón, nagyszombaton, ahol a Szent Miklós hajót fogadták Siófokról, néptáncosok, fúvósok kíséretével, és rengeteg érdeklődő előtt.

Az egyik legszebb ünnepnek nevezte a szezonnyitót, az első hajó fogadását Bóka István. A polgármester szerint a köszönet leginkább a hajósoknak szól, akik áthozták Siófokról az első hajót, ezzel elindítva a hajózási, és a turisztikai szezont.

-A balatoni hajósoknak óriási szerepe van abban, ami a tónál történik, vélte, majd párhuzamot vont a Balaton modernizációját jelentő gőzhajózás, és napjaink történései között, ugyanis az állami szerepvállalással, fejlesztéssel megújulhat a Bahart Zrt. – A Balaton legyen az egész világnak a büszkesége! – fogalmazott.

-Óriási feladatunk és felelősségünk, hogy meghatározzuk a Balaton jövőképét, ezt Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke mondta. Azt kérdezte, megmaradjanak-e az értékek, amelyekért sokan szeretik a Balatont, ami a fürdőzésről, vitorlázásról, személyhajózásról és horgászatról szól, vagy hagyjuk, hogy megváltozzon?

-Akarjuk-e, hogy gyorsan közlekedő hajókkal, zajos rendezvényekkel tarkítsuk ezt a csodálatos környezetet, vagy azt mondjuk, más utat szeretnénk. A változást tudomásuk kell venni, csak el kell dönteni, milyen mértékig vagyunk ebben partnerek? – vélekedett. Szerinte a nyarat több programmal, szolgáltatással erősíteni nem szabad, ezeket a forrásokat az év többi hónapjára kellene áthelyezni. Úgy fogalmazott, ha ezeket a célokat mindenki szem előtt tartja, akkor a Balaton a jövőben is az ország második turisztikai célpontja lehet.

 

Kollár Róbert, a Bahart Zrt. vezérigazgatója aláhúzta, egy sikeres év után, nagy várakozásokkal tekintenek a 173. hajózási szezon elé. Forgalom, árbevétel és eredmény terén a tervek felett alakultak az elmúlt évek, tavaly húsz éves rekord dőlt meg a több mint kétmillió utast szállításával.

-Komoly fejlesztésekre, forrásokra lesz szükség a cégnél, amelyek évtizedekre meghatározzák a balatoni hajózás jövőjét. A műszaki lemaradások ledolgozása évtizedig is eltarthat, és súlyos milliárdokba kerülhet, például új kompot, hajókat kell építeni, fel kell újítani a kikötőket. Mindez állami szerepvállalás nélkül elképzelhetetlen. Ez történelmi lehetőség, így egy évtized múlva a cég európai színvonalú, modern hajózási társaság lehet, hangsúlyozta. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere szerint a Bahart dolgozói büszkék lehetnek arra, amit elértek, különös tekintettel a hajósokra, akik vállukon viszik a céget, amely nagy jövő előtt állhat. Ruzsics Ferenc, Keszthely elöljárója aláhúzta, kötelesség és feladat, hogy a Balatont, ezt a természeti kincset megőrizzük a fejlesztések mellett. Utóbbit az önkormányzatok egyedül, állami, vállalkozói segítség nélkül nem tudják végrehajtani.

A szezonnyitó szép mozzanatát adta, amikor a néptáncos lányok egy üveg borral, a hajósok, köztük Molnár Endre, aki a Szent Miklóst átvezette Füredre, egy csokor virággal ajándékozták meg egymást a füredi mólón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában