erzsébet tábor

2019.08.29. 20:06

Táborzárás Zánkán: Összegzés és hajóavatás

Azt szeretnénk, hogy minden magyar gyermek megfordulhatna a magyar tenger partján, hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára Zánkán, a csütörtöki táborzárón, amikor felavatták és megáldották a Szent Imre hajót.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- 2012 óta idei a nyolcadik olyan év, amikor a magyar kormány támogatásának köszönhetően sok tízezer gyerek tud Zánkán nyaralni, illetve eltölteni egy felejthetetlen hetet biztonságban és tartalmasan, szögezte le az államtitkár.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Novák Katalin hozzáfűzte, a mostani 11. turnussal bezár a tábor, de jövőre megújultan nyitja ki kapuját. Elhangzott, idén, egész évben minden eddiginél több, mintegy 130 ezer gyermek üdülhetett Erzsébet-táborban. Zánkán 30 ezer táboroztak a nyáron, 12 ezren ingyenesen pihenhettek. Idén, már másodszor családok is jöhettek hévégén, a tavalyihoz képest kétszer annyian, közel 2000 család üdült a Balatonnál, a zánkai Erzsébet-táborban.

- A tábor az önfeledt kikapcsolódásról szól azoknak, akik nem tudnák megengedni maguknak, hogy idejöjjenek a Balatonhoz, fogalmazott az államtitkár. Novák Katalin megjegyezte, idén nem nyitották ki a Fonyód-ligeti Erzsébet-tábort, ahol a felújítás elkezdődött, és a közeljövőben teljesen megújulva várják a táborozókat. 26 milliárd forint kormányzati támogatással korszerűbb lesz Zánka is, és más fejlesztési forrással együtt, mintegy 30 milliárd forintból korszerűsödnek az Erzsébet-táborok.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Zánkán megújulnak a szobák, a konyha, új közösségi terek jönnek létre, újak lesznek a játszó-, és sporteszközök, a munkát hétfőn kezdik. Zánkán jövőre már 50 ezer gyermek tud nyaralni, ahol idén újdonság volt, hogy egyes típusú diabeteszes gyermekeknek is kínáltak üdülési lehetőséget. Az ivói táborban is modernizálás lesz, így mindenütt jobb körülmények között, és magasabb létszámmal várják a gyermekeket.

A köszöntő után az államtitkár, ahogy ilyenkor szokás, pezsgősüveggel felavatta a Szent Imre sétahajót, amit Kiss Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke megáldott. Az 1938-ban, a Balatonfüredi Hajógyárban épített, és kezdetben Szent Istvánról elnevezett, szépségében ékszerdobozhoz hasonló hajó múltját Hornyák Tibor, az Erzsébet alapítvány elnöke részletezte.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Egyebek mellett elmondta, a hajó az évtizedek alatt sok hányattatáson ment keresztül, így elsüllyesztették, és fel is akarták darabolni, átnevezték Tátikának, majd 2016-ban került az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába. Teljesen felújították, vadonatúj, biztonságos mentőrendszerrel, és mentőmellénnyel is felszerelték.

A szónokok szalagátvágással adták át a sétahajót a táborozóknak, amelynek első útján valamennyien sétahajózásra indultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában