Politikamentes rendezvény volt

2019.09.09. 07:00

A királyszentistváni szeméttelep bezárásáért demonstráltak

Két-három száz ember gyűlt össze a fűzfőgyártelepi buszfordulónál vasárnap délután, hogy a királyszentistváni szeméttelep bezárásáért tüntessenek.

Sági Ági

Soós Gábor, a tüntetés szervezője (háttal) beszél a demonstrálóknak Fotó: Sági Ági/Napló

Fotó: Sági Ági/Napló

Évek óta gondot jelent a Fűzfő felé eső településeket rendszeresen elárasztó bűz, de az augusztus 10-i tűzeset közvetett anyagi károkat is okozott: a füst miatt a turisták menekültek az érintett területekről.

– Idén ez a harmadik tűz­eset, de volt egy olyan tűz három éve, amely után több fa kipusztult a kertben. Néha olyan erős a savanyú bűz, mintha kukában ülnénk, ablakot se lehet nyitni – meséli Szőczi Károly, aki feleségével és három gyerekével él Vilonyán.

A szervezők a tüntetésen jelentették be a Megújulás Pelso Régió Egészséges Környezetéért Egyesület megalakulását, mely a térséget sújtó környezetvédelmi problémákkal – így a királyszentistváni hulladéklerakóval – foglalkozik majd. Az önkormányzati társulás által működtetett telep 156 település szemetét fogadja be.

Soós Gábor, a tüntetés szervezője (háttal) beszél a demonstrálóknak Fotó: Sági Ági/Napló

– Mi azt szeretnénk, ha ezt a valószínűleg már hibásan tervezett, kivitelezett és üzemeltetett telepet bezárnák, és helyette egy XXI. századi hulladékfeldolgozó épülhetne. A szemét energiaforrás is lehet, az egyébként sem jó megoldás, hogy elássuk, hogy majd az unokáink foglalkozzanak vele – mondta el lapunknak Soós Gábor, a tüntetés szervezője.

A tüntetés politikamentes rendezvény volt, de több közéleti szereplő is feltűnt a tömegben. Jelen voltak képviselő-testületi tagok, Kőszegi Ilona királyszentistváni polgármester és Marton Béla, Fűzfő polgármestere is. A felszólalók a szeméttelep bezárását sürgették.

– Mi már többször kértük a társulási üléseken a szeméttelep bezárását, leveleket írtunk, aláírást gyűjtöttünk, próbáltunk a saját lehetőségeink szerint eredményt elérni. Sajnos nincsenek eszközeink, így jogi útra tereljük a lerakó bezárásának ügyét. Amíg ezen a fórumon nincs eredmény, addig részt veszünk a civilek demonstrációin – mondta el Balatonfűzfő polgármestere.

A tüntetésen elhangzott az is, hogy szeretnék a szeméttelepet működtető települési társulás vezetőinek figyelmét a problémára irányítani, így Veszprémben és Balatonfüreden félpályás útlezárással tiltakoznak majd a szeméttelep további működtetése ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában