Országunk az Európai Unió középmezőnyében szerepel

2020.02.15. 07:00

Életeket ment a szervátültetés

Az utóbbi hat évben huszonkét százalékkal emelkedett a szervdonációk száma Magyarországon.

Marton Attila

Fotó: Pixabay

Az ország négy egyetemi városában működő hét transzplantációs központban tavaly 440 szervátültetés történt. A szervdonorok száma (180) tizenkettővel haladta meg az egy évvel korábbit – közölte Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója. Veseátültetés 266 esetben, májátültetés 79, szívátültetés 72, tüdőátültetés 18 alkalommal történt, és öt kombinált vese-hasnyálmirigy-transzplantáció valósult meg.

A donorok és a transzplantációk számában is az Európai Unió középmezőnyében szerepel Magyarország – húzta alá az igazgató, aki kiemelte, az elmúlt hat évben a szervdonációk száma 22 százalékkal nőtt. A változás legfőbb oka, hogy a hazai intenzív osztályok több donort jelentenek, mint korábban. A tavaly év végi adatok szerint 1435 beteg várt szervátültetésre. Ennek kapcsán Mihály Sándor elmondta, világszerte probléma, hogy több új beteg kerül transzplantációs várólistára, mint ahány donorszerv rendelkezésre áll.

Fotó: Pixabay

Magyarországon bárki nyilatkozatot tehet arról, hogy megtiltja halála esetére szervei, szövetei transzplantációs célú eltávolítását. Az erről szóló nyilatkozatot a tiltakozó magánál is tarthatja, de sokkal biztonságosabb a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterének elküldeni, amit idén februártól az Országos Vérellátó Szolgálat működtet, a feladatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtól vették át. Mihály Sándor elmondta, a jogszabály módosítása biztosítja, hogy magyar állampolgár külföldön bekövetkező halála esetén is lehetőség van a tiltakozó regiszter lekérdezésére. A tiltakozók száma jelenleg ezer körül van Magyarországon, esetükben nem történhet szervkivétel. Az egészségügyi intézménynek minden szerv- és szövetkivételt megelőzően kötelező a nyilvántartásban ellenőrizni, hogy az elhunyt szerepel-e a tiltakozók között. Magyarországon, esetükben nem történhet szervkivétel. Az egészségügyi intézménynek minden szerv- és szövetkivételt megelőzően kötelező a nyilvántartásban ellenőrizni, hogy az elhunyt szerepel-e a tiltakozók között. Írásos tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell feltételezni.

Mihály Sándor hangsúlyozta, a szervadományozásról szóló döntés nem lehetőség, hanem felelősség, akár tiltakozó nyilatkozatot tesz valaki, akár a hozzájárulását nyilvánítja ki hozzátartozói körében. A felmérések szerint a magyarok csaknem háromnegyede ajánlaná fel saját szervét, ami azért lényeges, mert az élet- mentő transzplantációkhoz donorokra és donorszervekre van szükség. A szervátültetés a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot nyújtja. A szervadományozás főként dobogó szívű agyhalottakból történik Magyarországon és Európa-szerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában