főhajtások korlátozott létszám mellett

2020.03.13. 07:00

Elmaradnak az ünnepi rendezvények Veszprém megyében

A fokozott fertőzésveszély elkerülése érdekében a megye több településén elmaradnak a nyilvános március 15-i megemlékezések, vagy korlátozott számú résztvevő jelenlétében tartják meg a főhajtást.

Napló-információ

Diákok a tavalyi veszprémi megemlékezésen. Most elmarad a közös ünnepség

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elmaradnak a megyeszékhelyen a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó tömegrendezvények a koronavírus-járvány veszélye miatt – közölte Porga Gyula polgármester. A döntést az Operatív Törzs szakmai ajánlása alapján, a védelmi bizottság és az ellenzéki frakciók vezetőivel folytatott egyeztetés után hozták meg. A veszprémiek nevében a városvezető koszorút helyez el az 184849-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve, továbbá a középületekre és a város főbb útvonalain kitűzik a nemzeti színű lobogót. A március 15-re, vasárnapra tervezett családi rendezvényt a megbetegedések elkerülése érdekében a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum lemondja. A kiállítások egyénileg, ingyenesen látogathatók március 15-én. A Pannon Egyetem vezetésének döntése alapján a március 13-ra tervezett egyetemi ünnepség ugyancsak elmarad.

Pápán, Ajkán és Devecserben szintén elmarad a városi megemlékezés.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, a hagyományos március 15-i városi ünnepséget nem tartják meg, a kitüntetések átadását is elhalasztják. A polgármester vasárnap 10 órakor koszorút helyez el Unger Tamás alpolgármesterrel a Március 15. téri emlékműnél. Ehhez magánszemélyként vagy közösségként is lehet csatlakozni.

A koronavírus-járvány miatt elmaradnak Várpalotán a megemlékezések, illetve a nemzeti ünnephez kapcsolódó kistérségi versmondó versenyt sem tartják meg pénteken a Thury-várban – mondta el Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

Tapolcán a városi ünnepségek közül csak a koszorúzást tartják meg a régi temetőben és a Panteon falnál.

Sümegen elmarad az ünnepség teljes egészében – tudtuk meg a polgármestertől, Végh Lászlótól.

Badacsonytomajon elmarad az ünnepség, csak a koszorúzást tartják meg 15-én 17.30- kor. Az iskolában zárt körben ünnepelnek a gyerekek.

Balatonalmádiban a járványveszély miatt a város önkormányzata nem tartja meg a március 15-i ünnepséget. Az önkormányzat koszorúját március 15-én, 11 órakor helyezik el a Petőfi-szobornál.

Balatonfűzfőn szintén elmarad a közös ünnepség. A megemlékezés virágait, koszorúit egyénileg lehet elhelyezni a 48-as emlékműnél.

Elmarad Balatonfüreden a hagyományos március 15-i ünnepség. Ezen a napon Bóka István polgármester koszorút helyez el az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei emléke előtt tisztelegve a Tagore sétányon, a Széchenyi István-szobornál. A Tavaszi Fesztivál programjait, illetve a Kodály-emlékhangversenyt később rendezik meg, közölte honlapján a város.

Diákok a tavalyi veszprémi megemlékezésen. Most elmarad a közös ünnepség Fotó: Balogh Ákos/Napló

A koronavírus-helyzet miatt a herendi Pesovár Ernő Művelődési Házba március 13-án 13 órára meghirdetett nemzeti megemlékezés elmarad. Ugyanakkor a város megtartja a koszorúzást a Hősök parkjában 13-án, pénteken 13 órakor. Szombaton 14 órakor nyílik és látogatható a Magyar történelmi ruhák kiállítása a művelődési házban. A Hatesz Egyesület is közzétette, hogy a koronavírus-járvány kapcsán kihirdetett vészhelyzet miatt a március 14-re tervezett, a hősi halált halt székely katonákra emlékező történelmi előadás, emléktábla-avatás és koszorúzás a Honvédelmi Államtitkársággal és a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal történt egyeztetést követően elmarad, később rendezik majd meg. A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület bízik benne, hogy rövid időn belül megemlékezhetnek a hazájukat védő székely határvadászokról. Az egyesület március 16-án koszorúzást és mécsesgyújtást tart a herendi temetőben.

Kaptur József, Sóly polgármestere hangsúlyozta: a potenciális vírusfertőzés miatt, a lakosok és a környező települések lakosainak biztonsága érdekében semmilyen önkormányzati eseményt nem szerveznek. A faluban a március 15-i ünnepség elmarad.

Hajmáskér önkormányzata úgy döntött, hogy a koronavírus terjedése elleni óvintézkedés miatt a március 15-i megemlékezések elmaradnak.

Pétfürdő önkormányzata, valamint a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár által szervezett március 15-i ünnepség ugyancsak elmarad.

Berhidán a település önkormányzata a közreműködő általános iskolás gyermekek védelme érdekében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett megemlékezést nem tartja meg.

Papkeszin a község önkormányzata a veszélyhelyzetet figyelembe véve a március 15-i ünnepséget szintén nem tartja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában