Rendkívüli döntésekről kellett sürgősen határoznia Sümeg képviselő-testületének

Végh László polgármester tájékoztatója szerint a március 16-án összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülésen született döntések értelmében mostanra bezárt az óvoda. A kialakult helyzet miatt fokozottan odafigyelnek az idősekre.

Tóth B. Zsuzsa

Sümeg utcái a múlt hét végére meglehetősen kiürültek, még délelőttönként sem járkáltak sokan a belvárosban. A polgármester kéri, hogy az idősek maradjanak otthon

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az utóbbi napokban már egyébként is kevesen, nagyjából negyvenen voltak csak az óvodában a hónap második hetében a hányásos, hasmenéses betegségek miatt. Március 16-án, hétfőn a legtöbb gyereket otthon tartották, csak húsz kicsi volt az intézményben, amelyet szerdán bezártak. Addig ügyeleti rendszerben működött a intézmény, hogy bevihessék gyermekeiket azon szülők, akik addig nem tudták megoldani az apróságok elhelyezését. A nevelési szünetről hozott önkormányzati rendelkezés visszavonásig érvényes.

– Nemcsak az óvodát, hanem az iskolát érintő döntések is jelentős hatással vannak például a közétkeztetésre. Az arról született döntés értelmében szerdától akik igénylik a közétkeztetést, megkapják azt egy tál meleg étel formájában. Az intézmények vezetői felvették a kapcsolatot a szülőkkel, a közétkeztetést végző vállalkozó szerdán a déli óráktól már biztosítja becsomagoltan az ételt. Az idősekkel is kell foglalkozni, az otthonban látogatási tilalom van, de a szociális étkezést meg kell oldani. Március 18-tól egy tál meleg ételt kapnak az idősek habszivacs csomagolásban, az intézkedés visszavonásig érvényes – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy a testületi ülésen döntés született arról, hogy betiltanak minden rendezvényt.

– A Kisfaludy művelődési központ április 30-ig törölte minden programját, reális esély nincs arra, hogy a helyzet előbb megoldódna. A könyvtár és a Kisfaludy-emlékház szintén zárva tart addig, az Afrikárium március 31-ig, de meghosszabbíthatjuk a zárva tartását. Esetleg korlátozzuk a látogatást, erről később döntünk. A majális a művelődési központ udvarán elmarad, a Gesztenyevirág-fesztivál szintén. Utóbbit május második hétvégéjén rendeztük volna. A háromnapos fesztivált valószínűleg nem tesszük át későbbi időpontra – mondta Végh László. Hozzátette, hogy március 16-tól a polgármesteri hivatalban nincs ügyfélfogadás, halaszthatatlan esetben telefonon kérhető időpont, hogy elkerüljék a várakozást a folyosón.

– A kormány felhívásával összhangban nyomatékosan kérek mindenkit, hogy vegye komolyan az ajánlást, miszerint az emberek közötti érintkezések számát amennyire csak lehet, csökkentse le. Aki teheti, még az utcára se menjen ki, csak a legfontosabb ügyben hagyja el otthonát. Ebben a helyzetben ne menjünk emberek közé, orvoshoz sem. Az alapellátás szakrendelőiben egyébként is szünetelnek a rendelések, miniszteri döntés értelmében. Telefonos segítségnyújtással áll a betegek szolgálatába a szakrendelő intézet – kérte a város első embere.

Sümeg utcái a múlt hét végére meglehetősen kiürültek, még délelőttönként sem járkáltak sokan a belvárosban. A polgármester kéri, hogy az idősek maradjanak otthon Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A polgármester kérte, hogy a legveszélyeztetettebbek, a 70 évnél idősebbek tartsák be a rájuk vonatkozó kéréseket. Azt kérte a fiatalabb családtagoktól, szomszédoktól, ismerősöktől, hogy segítsék az időseket, menjenek helyettük patikába, üzletbe. Akiknek nincs a közelben fiatalabb családtagjuk, hívják az 550-750-es számot, az ügyintézőnek adják meg nevüket, címüket és kapnak segítséget. A Caritas és a szociális otthon vezetőjével egyeztetnek, hogy milyen módon segíthetnek.

– Ez egy olyan helyzet, amit nagyon komolyan kell venni, talán ezt az emberek többsége már érzi. De nem szabad hisztériát kelteni, mindenki fegyelmezetten tartsa be a rendelkezéseket. Abban az esetben nagy valószínűséggel néhány hét alatt átvészeljük a járványt – mondta Végh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában