A közösség er(d)eje

2020.05.19. 16:00

Facsemetéket fogadtak örökbe a nórápi családok

Korhadt és balesetveszélyes fák helyett csemetékkel ültettek be egy területet a községben, a lakosság együtt, mégis külön munkálkodva szép parkot alakít ki a jövő számára.

Laskovics Márió

A község Kup felőli részén egy ingoványos területen az egyre gyakrabbá váló vihar fákat döntött ki. Ez balesetveszélyes volt, illetve az útra dőlő fák a közlekedést is akadályozták. A képviselő-testület döntése értelmében kivágták a fákat, a környezettudatosság jegyében pedig helyükre hárs- és nyárfákat ültettek, kialakítva a „Jövő parkját”, tudtuk meg Antalné Ihász Mária polgármestertől, aki hozzátette, a rendezett, átlátható területen így megszűnik az utóbbi időben megnövekvő illegális szemétlerakás.

– Kitermeltük a fákat, melyek korhadtak, veszélyesek voltak, és így átlátható, szép területet kaptunk. A kivitelező vállalkozó pedig facsemetéket ajánlott fel utánpótlásnak, amiket az önkormányzat a lakosokkal együttműködve ültetett el, a járványügyi előírások betartásával. A mintegy ötven csemete utolsó egyedeit a fák és madarak napján helyezték el. A fiatal gyermekes családok és a nagyszülői korosztály egyaránt lelkesen részt vett a programban – jegyezte meg a polgármester.

A falu közösségi erejét mutatja, hogy a facsemetéket előzetes jelentkezés alapján családok fogadták örökbe, címkével megjelölve a magukét, és szigorú időbeosztással, egymással nem találkozva ültették el a kijelölt helyre, valamint vállalták, hogy eztán öntözik, gondozzák azokat. Ezáltal van hova kimozdulniuk a házi karanténból, a szülő jó példát mutat a gyermeknek, illetve érzelmi kötődésük alakulhat ki a fákhoz.

– Mindenki maszkban, saját eszközeivel dolgozott. Normális esetben közösségi játékot, könyvtári foglalkozást szoktunk hozzá kapcsolni, de örülök, hogy az önkormányzat és a lakosság közösen találta meg a módját, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is megemlékezhessünk a fák és madarak napjáról. A munkafolyamatról összegyűlt képanyagból egy hozzáértő anyuka összeállítást készített, ami megtekinthető a falu közösségi oldalán – mondta el Antalné Ihász Mária polgármester.

– A korhadt, kivágandó fák helyére mindig gondoskodni kell újakról, hiszen mi is akkor tudunk gyönyörködni a fák lombosodásában, ha azokat valaki előttünk elültette – hívta fel a figyelmet a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában