atlaszcédrus

2020.06.27. 07:00

Átültetésre készülnek a Folly Arborétumban

A helyi Folly Arborétumban különleges módon készítenek fel egy tízéves, 3,5 méter magas atlaszcédrust az egy évvel későbbi átültetésre.

Tóth B. Zsuzsa

Az arborétum munkatársai előkészítették az egy év múlva esedékes átültetésre az atlaszcédrust Fotó: Folly Arborétum

A Folly Arborétum több száz éves fái között ez a példány még fiatalabbnak számít a maga tíz évével, de már nem ideálisak számára a körülmények: túl sűrűn nőnek egymás mellett a növények, és kiszorítják. Az atlaszcédrust ezért különleges eljárással készítették fel arra, hogy egy év múlva átültethessék. A mostani előkészítési munkálatok során a növényt körbeásták, szövetet vontak a gyökerei köré, majd visszatemették. Ennek köszönhetően mire egy év múlva eljön az átültetés ideje, a gyökerek már a szöveten belül lesznek, és nem sérülnek meg a folyamat közben.

Az arborétum munkatársai előkészítették az egy év múlva esedékes átültetésre az atlaszcédrust Fotó: Folly Arborétum

Az atlaszcédrus (Cedrus atlantica) Észak-Afrikából származó, akár 40 méter magas, fává is megnövő cédrusféle. Idősen koronája jellegzetesen, laposan szétterül. Szürkészöld színű, rövid tűlevelei csomókban nőnek, toboza tojás alakú, felálló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában