ki az illetékes?

2020.07.23. 16:00

Illegális hulladékkupac éktelenkedik a Kisréti utca szélén

Egyre növekszik az illegálisan lerakott szemétkupac a veszprémi Kisréti utca végén, ahol a Magyar Honvédség nemrégiben lezárta az utat, figyelmeztette lapunkat egyik olvasónk.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint arról korábban beszámoltunk, tiltó táblával és pirosra festett beton harckocsiakadályokkal leszűkítve az utat próbálja a Magyar Honvédség kiszorítani a lőtér széléről és ezzel együtt egy önkormányzati tulajdonú útról a civileket. A tiltó tábla azonban nem csak a jó szándékú sportolni vagy kutyát sétáltatni vágyók útját állja, de az illegálisan szemetelőkét is.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Bár a táblát és útszűkítést a korábbi ígéreteknek megfelelően jó 25-30 méterrel beljebb helyezte a honvédség eredeti helyétől, mindez semmit nem változtatott az itt élők problémáján, melyről korábban beszámoltunk. Mi több, az elmúlt napokban nagyobb szemétkupac jelent meg a belépést tiltó tábla eredeti helyén, az út szélén, miután a hulladék tulajdonosa feltehetően nem merte a talán eddig megszokott helyére bevinni és elszórni szemetét.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztériumot, akik érdeklődésünkre reagálva elmondták: az illegálisan lerakott hulladék nem honvédségi területen található, az MH Bakony Harckiképző Központ központparacsnoka az illegális hulladéklerakásról tájékoztatni fogja Veszprém Megyei Jogú Város illetékes hivatalát.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Honvédelmi Minisztériumnak eljuttatott korábbi megkeresésünkre, melyben arról érdeklődtünk mégis miként lehet belépni egy őrzött területre jogszerűen, engedély nélkül, amit egyébként tábla tilt – például az ejtőernyős emlékműhöz -, továbbra sem kaptunk választ, a helyszínen azonban azt tapasztaltuk, hogy rövid ideig a tábla közelében tartózkodva katonai őrség vonul ki és figyelmeztet arra, hogy a belépést a tábla tiltja.

Frissítés

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az illegálisan lerakott hulladékok elszállításával kapcsolatban elmondta:

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza az eljárást. A főszabály, hogy az ingatlanon ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli. Ha nem állapítható meg a személye, akkor a hulladékbirtokosra vonatkozó kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták. Környezetvédelmi hatóságként a települési önkormányzat jegyzője jár el, kivéve, ha az ingatlantulajdonos az önkormányzat. Első körben nyilatkozattételre szólítjuk fel az ingatlan tulajdonosait. 99 %-ban nem tudják, hogy ki helyezte el az ingatlanukon a hulladékot, ezért őket kötelezzük az elszállításra. Ha a kötelezésnek nem tesznek eleget, hulladékgazdálkodási bírság kiszabására és a kötelezés végrehajtására kerül sor.

Hozzátették, az érintett hulladék kupac esetében is ez az eljárás zajlik majd le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában