A pápai katolikusok korlátozásokkal vehetnek részt a szertartásokon

Ismét járványügyi korlátozások léptek életbe a helyi katolikus szertartásokon. A Szent Anna-plébánián az új káplán érkezésével több szentmisét tartanak.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A koronavírus-megbetegedések növekedése Udvardy György veszprémi érsek járványügyi korlátozásokat tartalmazó főpásztori rendelkezéseket adott ki a pápai katolikus templomokra vonatkozóan, mely alapján tarthatók szentmisék – lehetőség szerint szabadtéren –, a másfél méteres távolság tartásával, a templomi szertartásokon pedig kötelező a maszk viselése, adta hírül a Pápa Városi Televízió.

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó beszámolt róla, hogy a Szent Anna-templomban minden második padot lezártak, a Szent József-kápolnában pedig minden második széksort kivettek a helyéről. A szenteltvíztartók továbbra is üresen maradnak, a szentáldozás kizárólag kézbe adással történhet. Az áldoztató pap addig maszkot kénytelen viselni, előtte-utána kezet kell fertőtlenítenie. A templomba érkező hívek számára is biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőségét, a kézfogás elmarad. A gyóntatófülkében tilos gyóntatni, a perselyezés a mise végén történik. Esküvők, temetések esetén előírás a távolságtartás és a maszkhasználat.

Egy ideig ismét szabadtéri, udvari szentmisékre számíthatnak a pápai katolikus hívek maszkhasználattal, távolságtartással Fotó: Laskovics Márió/Napló

Megtudtuk továbbá, hogy új időpontokkal bővült a szentmiséken való részvételi lehetőség az új káplán, Szabó Zoltán szolgálatba állásával. A Szent József-kápolnában eztán hétfőtől szombatig – szerda kivételével – 16 órakor, illetve a Szent Anna-templomban vasárnap 7.30-kor is tartanak szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában