Ezt kell tudniuk a külföldről hazatérőknek

Augusztustól karanténba kell vonulnia azoknak, akik sárga vagy piros besorolású országból érkeznek vissza Magyarországra, ha nincs friss negatív teszteredményük vagy az elmúlt fél évben nem estek át a Covid–19 betegségen. Az országokat a koronavírus-fertőzöttség alapján három kategóriába sorolják Magyarországon.

Marton Attila

Az a magyar állampolgár, aki zöld jelzésű országból érkezik haza, karanténkötelezettség nélkül léphet be az országba. Aki sárga vagy piros jelzésű országból érkezik haza, azt egészségügyi ellen­őrzésnek vetik alá, és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt jelent, ha a hazaérkezést megelőző öt napban 48 óra különbséggel két negatív koronavírustesztet végeztetett el az illető, vagy hitelt érdemlően igazolja, hogy a belépést megelőző fél évben már átesett a Covid–19 betegségen. Aki nem mentesül a karantén alól, az a hatóság munkatársától egy piros cédulát kap, amit otthona ajtajára kell kihelyeznie, majd a határátkelőtől vagy a reptérről a legrövidebb úton kell eljutnia lakóhelyére.

A piros és sárga besorolások között egy fő különbség van: míg előbbi esetében két negatív koronavírusteszt eredménye után szűnik meg a karantén, addig a sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár már az első negatív koronavírusteszt után követően szabadulhat a karanténból, de a második PCR-tesztet is el kell végeztetnie – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A mintavételt végző laboratóriumok listája az NNK honlapján elérhető, megyénkben Ajkán és Pápán egy, Veszprémben két, Balatonfüreden három helyszínen végeztethető el a vizsgálat, amelyet a kérelmezőnek kell fizetnie. Egy mintavétel 30 500 forintba kerül, az eredmény 24 órán belül derül ki.

A szomszédaink közül Ukrajna piros, Románia és Szerbia sárga, a többi ország zöld besorolású. A kontinensen Oroszország, Norvégia, Svédország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Bulgária sárga, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Albánia, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Moldova és Törökország piros jelzésű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában