előnyök és kockázatok

2020.09.18. 07:00

Marad az egyszerűbb gyógyszerrendelés

Továbbra is megmarad a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás lehetősége.

Marton Attila

Alfási Tünde szerint a jelenlegi gyógyszerkiadási gyakorlat mindenkitől fokozott figyelmet igényel

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az erről szóló rendeletet szerdán írta alá Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki közösségi oldalán arra biztatott mindenkit, kiemelten a járványügyi szempontból veszélyeztetetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, tovább csökkentve megfertőződésük esélyét.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a veszélyhelyzet megszűnését elrendelő jogszabály június közepén született meg és szeptember 17-ig biztosította az egyszerűsített, telefonon történő gyógyszerrendeléshez kapcsolódó gyógyszerfelírás lehetőségét. A rendelet értelmében a tavasszal bevezetett szabályok maradtak érvényben, vagyis nem változik sem a felírás, sem a gyógyszerkiadás márciusban bevezetett gyakorlata – közölte kérdésünkre Alfási Tünde, az egyik veszprémi patika vezetője.

Ez azt jelenti, hogy a patikákban a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik a szakemberek annak, aki közli a beteg tajszámát, és igazolja a saját személyazonosító adatait. A telemedicina jegyében tehát a beteg konzultál az orvosával a szükséges gyógyszeréről telefonon, majd az orvos felküldi az úgynevezett felhőbe a készítmény adatát, amelyet a gyógyszerész is lát a rendszerben.

Alfási Tünde szerint a jelenlegi gyógyszerkiadási gyakorlat mindenkitől fokozott figyelmet igényel Fotó: Balogh Ákos/Napló

Alfási Tünde szerint ez a gyakorlat számos előnye mellett kockázatot is rejt magában. A jelenlegi gyógyszerkiadási gyakorlat nemcsak az orvosoktól és a gyógyszerészektől, hanem a gyógyszereket kiváltó személyektől is fokozott figyelmet igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában