Katonák fertőtlenítik az iskolákat az őszi szünetben

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kérésére a Magyar Honvédség 59 iskolát fertőtlenít október 22. és november 1. között.

Molnár Sándor

Negyvenhét intézményben már elvégezték ezt a fontos feladatot a katonák, akik pénteken újabb hét iskolát kerestek fel, köztük a veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégiumot is

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Magyar Honvédség katonái az őszi szünetben az ország egész területén végeznek fertőtlenítési munkákat az iskolákban. Az 59 intézményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma választotta ki, figyelembe véve azt, hogy honnan jelentettek pozitív eseteket. Megyénkből Veszprémben három, illetve Pápán egy iskolát jelöltek ki fertőtlenítésre.

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj állománya a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium területén hajtott végre fertőtlenítési feladatot tegnap. Két raj, összesen tizenkét katona érkezett a gimnáziumhoz, hogy az iskola udvarát, illetve az épületét fertőtlenítsék felülről lefelé, illetve a belső terektől a kijáratok felé haladva. A katonák a DS 12 elnevezésű kézi permetezővel hajtották végre a feladatot, és a Mol által gyártott készítményt permetezték a különböző felületekre, amely egy több mint 70 százalékos alkoholtartalmú fer­tőtlenítőszer. Ezt használta a Magyar Honvédség az idős­otthonok fertőtlenítése során is – a vírusjárvány első hulláma idején –, és a szer jól bevált – tudtuk meg Kocsis Balázs századostól, a vegyivédelmi zászlóalj kommunikációs tisztjétől, aki szerint biztosak lehetünk abban, hogy november másodikától a diákok már biztonságban tanulhatnak.

A vegyivédelmi zászlóalj katonáinak már nagy tapasztalatuk van az intézmények fertőtlenítésében. Hétfőtől a diákok már biztonságban tanulhatnak Fotó: Balogh Ákos/Napló

A százados elmondta még, hogy ez a feladat nem jelent pluszterhet a katonák számára. Különleges alakulatuk, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj az az alakulat az országban, amely erre specializálódott. A járvány első hulláma során 998 idősotthont és szociális intézményt fertőtlenítettek. Óriási tapasztalatuk van, ráadásul most lényegesen könnyebb a dolguk, mint korábban az idősotthonokban, mert az őszi szünet miatt üres intézményekben végezhetik el ezt a tevékenységet.

Sándor Mátyás intézményvezetőtől megtudtuk, hogy valóban előfordult néhány pozitív eset a veszprémi iskolában, ezért örül a fertőtlenítésnek. Ez pluszbiztonságot jelent számukra, ami különösen fontos a kollégium és a sportoló diákok miatt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában