Túl az ezren: összegeztük a koronavírus-járvány Veszprém megyei alakulását

Több mint fél éve, március 4-én azonosították az első koronavírus-fertőzöttet Magyarországon. A megyei adatokat 195 napja, április 1-jén kaptuk meg először. Ezen a szerdai napon mindösszesen 10 fő volt Veszprém megyében a fertőzöttek száma. Október 11-re 1000 fölé ugrott ez az érték. Összegeztük az eddigi régiós adatokat és statisztikákat is készítettünk.

Varga Richárd, veol.hu

A legfrissebb napi adat szerint jelenleg 1054 beazonosított COVID-fertőzött van megyénkben. Hogy ez sok vagy kevés, az csupán viszonyítás kérdése. Az országban közel 39 ezer, a világon pedig 35 millió fertőzöttet tartanak nyilván. Ehhez képest természetesen nem mondhatjuk, hogy sok, de egy betegség, egy járvány esetén nem is ez számít. Sokkal inkább az, hogy van-e ismerősünk, családtagunk vagy barátunk, aki elkapta a vírust. Ilyen esetben az egy is sok.

Márpedig a második hullám egyik kedvezőtlen újdonsága az, hogy a legtöbb embernek van már ilyen hozzátartozója. Akár több is. Szeptember óta közelebb érezzük magunkhoz a járványt, éppen ezért fontos, hogy beszéljünk, tájékozódjunk róla. Ezért is készült ez az összegzés.

Adatok: koronavirus.gov.hu

A fenti grafikonon jól látszik, hogy az országos trendek megyénkre is érvényesek. Míg az első hullámban sikerült ellaposítani a görbét, egy augusztusi visszafogottabb emelkedést követően, szeptembertől erőteljesen megugrottak a számok.

A magyar kormány augusztus 28-án jelentette be, hogy a járvány második szakaszába léptünk. Ezen a napon 161 fő volt a Veszprém megyei fertőzöttek száma. Jelenleg 1054 azonosított megbetegedésnél járunk.

Adatok: koronavirus.gov.hu

Vagyis a második hullámban öt nap alatt történik annyi megfertőződés, amelyhez az első hullámban még öt hónapra volt szükség.

A szakemberek már a járvány kezdete óta hangsúlyozták, hogy a vírus jobban terjed hidegebb időben, valamint a zárt, kevésbé jól szellőző helyeket is kedveli. A tél tehát nem a mi malmunkra hajtja a vizet.

Éppen ezért még fontosabb, hogy betartsuk az előírásokat, óvjuk a saját és társaink egészségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában