Az autizmus spektrumzavarral élő személyeknek nem kötelező a maszk viselése

Novemberben jelent meg az a kormányrendelet, mely mentesíti az autizmus spektrum zavarral élő személyeket a maszk viselésének kötelezettsége alól.

Sági Ági

20201204 Arany János iskola, autizmussal élők maszkviselése. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fejér Gábor/FMH-illusztráció

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a kormány még áprilisban rendeletben írta elő a maszk viselését. A járvány súlyosbodásával együtt a szabályszegőkkel szemben alkalmazható szankciók is szigorodtak. Az Autisták Országos Szövetségének sajtóközleménye szerint a szövetséghez számos elkeseredett megkeresés érkezett, mert a maszkot viselni nem tudó, autizmusban érintett gyermekek, felnőttek és kísérőik konfliktusba kerültek a létszükségletet jelentő bevásárlás vagy az oda történő utazás, iskolába járás során.

A kormánydöntés értelmében az autizmus spektrumzavarral érintett személyeknek, több külföldi ország gyakorlatához hasonlóan, nem kötelező viselniük a maszkot, amennyiben az autizmus tényét egyértelműen igazolni tudják.

Erre az Autisták Országos Szövetsége által kibocsátott, az autista személy nevére szóló kártyával vagy igazolással, valamint a diagnózis tényét egyértelműen igazoló dokumentummal van lehetőség. Az autista személyek a maszkot az autizmusból fakadó nehézségeik miatt nem tudják viselni, vagy annak megszokásához, megtanulásához időre van szükségük.

Az autizmusban érintett személyek családtagjai, a velük dolgozó szakemberek törekednek arra, hogy a maszk viselésében segítsenek az autizmusban érintett társainknak, hiszen vannak olyan autista gyermekek és felnőttek, akik tudják viselni a maszkot. Minden autista személy és családja a szabályok maximális betartására törekszik, csak indokolt esetben él a kivételt biztosító lehetőséggel. Az Autisták Országos Szövetsége az emberek megértését kéri azokban az esetekben, amikor olyan autista személlyel találkoznak, aki nem tudja viselni a maszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában