Örülnek az ajkai kórházban a fehérvári katonák segítségének

Előfordul, hogy napi kétszáz fős betegforgalom mellett segítik a napi járóbeteg-ellátást az ajkai Magyar Imre Kórházban a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái.

Fotó: Toldi Miklós/honvedelem.hu

A közel húsz egyenruhás zömmel logisztikai feladatokban – betegirányításban, csomaghordásban – segédkezik, de a testhőmérséklet-mérésben is otthonosan mozognak már, csakúgy, mint egy-egy folyosó zárásában, ha az intézménybe COVID-os beteg érkezik – írja Gyimóthy Levente a honvédelem.hu-n megjelent cikkében.

Fotó: Toldi Miklós/honvédelem.hu

Podhorszki Balázs törzsőrmester a kórház portáján teljesít szolgálatot, besegítve a biztonsági személyzetnek. Lázat mér, csomagot hord fel a különböző osztályokra, és tájékoztatja a gépjárművel érkezőket, vihetnek-e ki, avagy befelé betegeket. Azt mondja, sok látogató örül, hogy a katonák leveszik vállukról azt a terhet, amit a látogatási tilalom okoz. – Hálistennek a betegek elégedettek és úgy érzem, jó a megítélésünk – újságolja tapasztalatait, hiszen érkezésüket kezdetben furcsán fogadták. Ám kis idő elteltével már mind a személyzet, mind a kezeltek részéről pozitív visszajelzések érkeznek. Már csak azért is, mivel sokuknak nem kell hat-hét osztályt végigjárnia, hogy papírokat, kisebb csomagokat juttassanak el a megfelelő helyre.

Fotó: Toldi Miklós/honvédelem.hu

Szikra István Róbert főtörzsőrmester szerint merőben más életforma a kórházi szolgálat, mint a laktanyai. Ő is, mint bajtársa – úgy látja, sikerült elfogadtatni magukat a kórházi dolgozókkal és a betegekkel. A látogatók először „nem tudták hova tenni a honvédeket”. Viszont, most már örömmel veszik, ha útbaigazítják őket. Sőt! Előfordulnak különleges esetek is, amikor szülészetre kell betolni egy-egy hölgyet, illetve a nővéreket is sokszor tehermentesítik. István az épület rendelőintézetében teljesít szolgálatot.

Fotó: Toldi Miklós/honvédelem.hu

Délután egy óra múltával már csökken a forgalom – mondja Csortos Attila őrnagy kórházparancsnok, aki kiemelte: a katonák által végzett munkát korábban egészségügyi dolgozókra és a biztonsági szolgálatra hárult. Mint mondja, a legtöbben a logisztikai ágazatban segítik ki a dolgozókat. Az intézményben az ellátási osztályvezető osztja el a létszámot az igényeknek megfelelően. A kórházparancsnok közlése szerint az intézmény irányítói alapvetően örülnek a katonák jelenlétének, hiszen látják, hasznosan tudnak tevékenykedni a honvédek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában