Két év alatt hozták tető alá

2020.12.22. 07:00

Új tető védi a beázástól a pápai ferences templomot és kolostorszárnyait

Egyházmegyei, állami és önkormányzati támogatásnak, valamint cégek és hívek nagylelkű adományainak köszönhetően 180 millió forintból újult meg a ferences templom és a hozzá tartozó, Kígyó utcai kolostorépület tetőszerkezete.

Laskovics Márió

A templom és Kígyó utcai szárny tetőzete összesen 180 millió forintból újult meg

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az egykor a ferences szerzetesrendhez, jelenleg a Szent István vértanú-plébániához tartozó Kisboldogasszony-templom és kolostorépületének kétéves tetőszerkezeti felújítása zárult le novemberben. A munkálatok befejezése kapcsán Mail József apát-plébános nyilatkozott lapunknak. Mint mondta, az épületegyüttesnek a szerzetesrendek 1950-es feloszlatását követően két tulajdonosa van: míg a templom és a kolostorépület Eszterházy Károly püspök által a 18. században, utolsó hozzátoldásként építtetett Kígyó utcai szárnya a katolikus egyházhoz, addig a Barát utcai szárny az államhoz tartozik. Előbbiben működött a ferences rend nyomdája, az emeleten cellák, azaz lakószobák voltak, valamint a kápolna karzatára vezető feljáró található.

Mail József apát-plébános a felújított tetőzetű kolostorépület udvarán
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Annyira rossz állapotban volt a tető, hogy beázott a templom és veszélybe kerültek a freskók. A kolostorrészen pedig időnként lehullottak a cserepek, kárt téve az ott parkoló autókban, amiért biztosítási díjakat kellett fizetnünk. 2018-ban az Veszprémi Főegyházmegyéhez fordultam, és ígéretet kaptam a költségek felének átvállalására – emlékezett vissza az apát-plébános.

A templom és Kígyó utcai szárny tetőzete összesen 180 millió forintból újult meg
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mail József kifejtette, a templom és tornyának tetőzete 2018-ban mintegy 125 millió forintból újult meg, a Kígyó utcai szárnyé pedig 2019-20-ban 55 millió forintból, közös tervek alapján. Az összköltség közel felét (75 millió forintot) az egyházmegye állta, az állam két ütemben 15 millió, a pápai önkormányzat 5 millió forinttal járult hozzá. A hívek körülbelül 10 millió forintot adtak össze, a többit helyi cégek finanszírozták. A Barát utcai szárny tetőzetét az állam tetette rendbe.

A Kígyó utcai szárny tetőzetét (balra) a plébánia, a Barát utcaiét (jobbra) az állam tetette rendbe
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tulajdonviszonyok kapcsán hozzátette, jó volna egy kézben tudni az épületegyüttest. Az állam egyébként felajánlotta, hogy ingyenesen átadja a teljes kolostort, de az egyház az egészet képtelen rendbe hozatni. Ezt mindenképpen állami támogatással lehetne csak megvalósítani, illetve új funkciót találni az épületeknek: akár például az egyházmegyei múzeum egy része, zarándokház vagy zeneiskola is működhetne a vastag falak között.

A ferences templomra és épületeire további külső és belső felújítások is ráférnének
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Bízunk benne, hogy a tetőfelújítás legalább ötven évre megmenti az épületrészeket a beázásoktól. Az udvaron lévő, hajdani konyhaépülettel az Országos Műemléki Felügyelőség nem engedett semmit csinálni, így valószínűleg előbb-utóbb összedől. A kert régi, feltárásra váró romokat, a pince kriptarendszert, sok hulladékot rejt. A templomban pedig az a probléma, hogy nincs villany, ugyanis a vezetékek elavultak, leégtek, így az utóbbi időben már gyertyafénynél tartjuk a szentmisét vasárnaponként 7 órakor – jegyezte meg Mail József apát-plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában