„Tisztítsuk meg az Országot!”

2021.04.23. 17:30

Hamarosan befejeződik az illegális veszprémi hulladéklerakó felszámolása

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt keretében illegális hulladéklerakó felszámolását végzi. Az erdőgazdaság által kezelt területen 8.500 köbméter hulladékot mértek fel. 20 millió forint saját forrásból kezdték el a mentesítést tavaly decemberben, és 700 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze, szelektáltak és szállítottak már el. A társaság közel 50 millió forintos pályázati forrást is nyert az illegálishulladék felszámolására, és a terület rendbetételére.

Molnár Sándor

20210423 Gyulafirátót. Illegális hulladék elszállítását befejező sajtótájékoztató. Porga Gyula polgármestrerrel. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A főként építési/bontási törmelék, aszfalt, gumiabroncs, azbeszt tartalmú építőanyag, műanyag és egyéb hulladék jelentős része az MH Központi Lő- és Gyakorlótér szélén, a települések határában található. A szóban forgó lerakók döntően NATURA 2000 besorolású területen, vízbázisok közelében találhatók, ezért a mentesítés kiemelt érdek. Az illegális hulladék felszámolására tett erőfeszítésekről sajtótájékoztató keretében számoltak be az érintettek.

Porga Gyula, Ugron Ákos, Ovádi Péter és Oszlánszki Béla ezredes a sajtótájékoztatón
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy mindannyiunk felelőssége az, hogy milyenné tesszük a környezetünket. A kormány kiemelt szándéka, hogy megtisztuljon az ország, ezért rengeteg programot indítanak az illegális hulladéklerakás ellen. A képviselő elmondta, hogy 2021 februárjától lépett életbe az a szigorítás, amely szerint bűncselekménynek minősül a nagyobb mennyiségű illegális hulladék elhelyezése, és akár három év szabadságvesztéssel is büntethető, míg veszélyes hulladék esetén öt év börtönbüntetést is kaphat az elhelyező.

Porga Gyula Veszprém polgármestere elmondta, hogy a tavaly elfogadott, hosszú távú zöld stratégiájuk a jövőről szól, de hiába gondos gazdája a Verga Zrt. a várost körülvevő zöldterületeknek, ha folyamatos szélmalom-harcot kell vívni azokkal, akik nem a város által biztosított hulladékgazdálkodási rendszerben, hanem a közterületeken, vagy az erdőket szennyezve helyezik el a különböző hulladékokat. Az ellenük folytatott harcban az állami és önkormányzati intézmények mellett a lakosságnak is nagyon fontos szerepe van.

Az illegálisan lerakott hulladékot összegyűjtik, szelektálják, majd elszállítják a területről
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Oszlánszki Béla ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka megjegyezte, hogy bár a mentesítés az elmúlt évtizedekben felhalmozott illegális hulladék felszámolásáról szól, ez napjaink problémája is. A tavalyi évben nyolc alkalommal intézkedtek, mintegy 25 köbméter illegális hulladék elszállításáról, és az idei év áprilisáig is nyolc esetben jártak már el. Szólt arról is, hogy egyre jobban beépül a honvédség életébe is a környezetvédelem.

Ugron Ákos a Verga Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a természet védelme, környezeti állapotának megóvása egy állami erdőgazdaság számára is kiemelten fontos. Például a Hubertus Erdei Iskolájukban nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal generáció környezeti nevelésére, mert így is szeretnék megóvni a természetet.

Az újabb hulladék-elhelyezés megakadályozása érdekében a kiképző központ lőtérügyelete folyamatosan ellenőrzi a területet, valamint szerepel a tervek között egy térfigyelő kamerarendszer kiépítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában