A Pannon Egyetem bionanotechnológiával harcol a betegségek ellen

A “Bionanotechnológiai kutatások betegségek hatékony kimutatása, újfajta hatóanyagok kifejlesztése és bioinspirált intelligens nanoanyagok előállítása érdekében” című projektre a Pannon Egyetem és konzorciumi partnere az ELKH Természettudományi Kutatóközpont 765 433 580 Ft támogatást nyert el az Európai Uniótól és Magyarországtól.

Horváth Virág

A Pannon Egyetem oktatói és hallgatói felkészültek az online vizsgaidőszakra

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A projekt célja egy nemzetközi szinten is versenyképes bio-nanotechnológiai tudásközpont létrehozása, amelynek működését korszerű kutatási infrastruktúra támogatja. A projekt megvalósítása 2016. szeptember 1-én indult és 2021. május 31-én zárul. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A konkrét tudományos eredményeken túlmenően a projekt legfontosabb elvárt eredményei között szerepel, hogy a Transzlációs Glikomika Kutatócsoport hosszú távú működésének biztosításával és tevékenységének integrálásával a PE MÜKKI szervezetébe, valamint a PE Mérnöki Karával és az ELKH AKI veszprémi telephelyével való intenzív együttműködés eredményeként létrejött egy nemzetközileg versenyképes bio-nanotechnológiai tudásbázis.

A projekt keretében kiemelkedő minőségű publikációs tevékenységben tükröződő, nemzetközi visszhangot kiváltó tudományos eredmények születtek. A részt vevő intézmények hazai és nemzetközi együttműködési hálózata jelentősen bővült, ami lehetőséget teremt fokozott bekapcsolódásukra az európai KFI pályázatokba. A tudásközpont hatékonyan közreműködik a tudományos utánpótlásképzésben, magasan képzett szakembereket biztosít a hazai KFI kutatóhelyek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában