Surogi János lett az év katonája

Az ajkai Magyar Imre Kórházban köszöntötte a térség országgyűlési képviselője Surogi János szakaszvezetőt, aki nemrég vehette át Vokla János ezredestől, az Év katonája elismerő címet.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Surogi János szakaszvezető

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna/Napló

Fenyvesi Zoltán méltatta a szakaszvezető helytállását, amiért kiérdemelte alakulatától az Év katonája címet. Az országgyűlési képviselő visszaemlékezett a katonaságnál eltöltött idejére és elmondta, hogy a mai fiatalságnak neveléstechnika szempontjából is sokat segíthet a katonaság. Hozzátette, hogy a Magyar Honvédségben az elmúlt években jelentős változás, és fejlődésen ment végbe. Előrevetítette, hogy az ajkai Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban elindulhat a közeljövőben a honvéd kadét képzés.

A rövid találkozón Surogi János szakaszvezető, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonája elmesélte, hogy gyermekkora óta érdekli a haditechnika. Elmondta, hogy a felesége látta meg azt a hirdetést, melyre jelentkezve vonult be 2003. októberében Tatára a 25. Klapka György lövészdandárhoz, ahol elmondása szerint az élete legszebb éveit töltötte. A szakaszvezető a Tatán eltöltött tíz év szolgálati ideje alatt a legtöbbet a lövész zászlóaljnál lövészként szolgált, ahol lövészdandár feladatot kapott, ott ő is részt vett a szolgálatban. Ilyenek feladatokat látott el árvizeknél, a vörös iszap katasztrófánál vagy a migráció elleni küzdelemben hazánk déli határszakaszán. Hozzátette, hogy a katona mindig ott van, ahol a hazáját bármilyen erő ellen, de védeni kell.

Surogi János tíz alkalommal teljesített hadgyakorlaton szolgálatot és további hat alkalommal járt külföldi misszióban, melyeket minden alkalommal három hónapos kiképzés előzte meg. Elmesélte, hogy lövészként és híradósként is részt kellett vennie a missziókban. Hozzátette, hogy híradósként a híradó eszközök karbantartása és programozása, valamint ott, ahol szükség volt rá az összeköttetés biztosítása volt a feladata. A missziókban töltött három évnek családi okok vetettek véget majd átkérte magát a székesfehérvári MH. 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, logisztikai zászlóaljhoz, ahol bajtársias szellemű csapat fogadta. Az alakulat sokrétű feladatot hajt végre, mind honvédségi mind a polgári tekintetben. Elmondta, büszke arra, hogy ennél az alakulatnál kapta meg ezt az elismerő címet.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és az Év katonája, Surogi János szakaszvezető
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna/Napló

A koronavírus által kialakult veszélyhelyzet ideje alatt került az ajkai Magyar Imre Kórházhoz. Elmondta, hogy feladataik a gyógyító intézményben, nem merülnek ki abban, hogy az oltási folyamatnál segédkeznek, vagy az osztályokat költöztessék, kamionokat rakodjanak, hanem az intézmény vezetésének és a kórház katonai parancsnokának köszönhetően a polgári szakmájuknak megfelelő munkaterületen is dolgozhatnak. Elmondta, hogy ő maga a gazdasági osztályon kapott feladatot, mert szakmáját tekintve könyvelő. Úgy fogalmazott, hogy sok új dolgot tudott tanulni az itt eltöltött idő alatt. Jó szívvel fogadták és megtiszteltetés számára, hogy a gazdasági osztályon töltheti el szolgálatának jelentős részét. Elismerte, hogy sokszor az ott dolgozók mutattak neki példát, a csapatmunka, magas teljesítmény tekintetében, hiszen az itt dolgozók és vezetőik háttér munkája nélkül az intézmény nem tudna jól és gazdaságosan működni a veszélyhelyzet alatt sem – mondta a szakaszvezető.

Zárásként még elmondta a kitüntetett katona, hogy számára a honvédség a hazaszeretetet, a bajtársiasságot, a csapatszellemet és az elhivatottságot testesíti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában