Alsóörsön is népszerűsítették a zöldség és gyümölcs fogyasztást

Három ország együttműködésében indult útjára idén májusban az Európai Friss Csapat program, melynek fő célkitűzése a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése.

Molnár Sándor

A program az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg 2021 és 2023 között. A belga, francia és magyar kezdeményezéshez hazai részről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Friss Csapata is csatlakozott, amely július 21–24-e között az alsóörsi strandon várta színes standjával a nyaraló családokat.

Az újabb hároméves program célja, hogy a részt vevő országokban a gyermekes családok körében további 1–3 százalékkal növekedjen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Sidlovits Diána, a NAK EU- projekt-koordinátora elmondta, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztást ösztönző program főleg a 6 és 18 év közötti korosztályt és szüleiket célozza meg. Lényege, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára, annak az egészségre gyakorolt pozitív hatására. A program során élményt nyújtanak a gyerekeknek, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztást ne kötelező dologként, hanem élményként éljék meg. A négy nap során a strandon is arra ösztönözték a gyerekeket, hogy kóstoljanak meg minél több friss, hazai zöldséget és gyümölcsöt, ismerjék meg ezeket, és épüljenek be a napi fogyasztásukba.

Magyarországon a napi átlag zöldség- és gyümölcsfogyasztás 300 gramm/fő körül mozog, ami ugyan emelkedést mutat a korábbi adatokhoz képest, de még mindig elmarad a WHO napi 400 gramm/fő ajánlásától, leginkább a fiatalabb generációk körében.

Az alsóörsi strandon nagy sikert aratott az Európai Friss Csapat kínálata. A gyerekek egyfolytában kóstoltak és keresték Frutti és Veggi társaságát, akik az akció kabalafigurái. Mindig ültek a kézművessátorban, folyamatosan tekerte valaki a hazai zöldségeket-gyümölcsöket turmixoló kerékpárt, és a nap nagy részében sorban álltak a gyerekek a mini akadálypálya előtt is, hogy próbára tegyék a zöldséggyümölcs-kóstolás utáni erejüket, ügyességüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában