Az autizmus problémáira kerestek válaszokat Veszprémben

A budapesti Autifi csoport a közösségi médiát használva igyekszik olyan hétköznapi témákat feszegetni, amelyek tisztázásával feltölthető az árok, ami a közbeszédben jelenleg tapasztalható az autisták és a neurotipikus (nem autista) emberek között. Ezt a hasznos munkát idén is országos turné keretében viszik még közelebb az érintettekhez, érdeklődőkhöz; a hét állomás egyike Veszprémben volt, az AutiSpektrum Egyesületnél.

Őrsi Ágnes

A veszprémi rendezvényen Maronics Lilla és Tar Lilla is előadást tartott

Forrás: AutiSpektrum Egyesület

Mint az egyesület vezetőjétől, Brokés Judittól megtudtuk, ők elsősorban fejlesztésekkel, képzésekkel, szemléletformálással, információnyújtással foglalkoznak. Ma 76 tagcsaládjuk van. Ők, gyermekük által érintett szülők és autista felnőttek jöttek el az Autifi-délutánra, ahol a csoportból hárman voltak vendégek. Tar Lilla, Maronics Lilla és Egle Botond tartott előadást; mindhárman érintettek, ketten egyetemi hallgatók, Tar Lilla pedig tanár végzettségű.

Az autizmus genetikai hátterű állapot, az agy eltérő fejlődése okozza, így ők másként dolgozzák fel a külvilágból érkező ingereket. Nagyon gyakori, a kutatások szerint minden hatvanadik-hetvenedik ember érintett. Spektrumzavarnak hívják, mert számtalan megjelenési formája van. Sokakról soha nem derül ki, miért mások, annyira megtanultak élni eltérő adottságaikkal, pedig segítségre nekik is szükségük lenne.

Erről beszéltek az előadók a veszprémi rendezvényen is: az autizmus a téma szakemberei szerint teljesen eltérő képességprofillal jár, az egyéni jellegzetességeket kell megtalálni, hogy hatékonyan segíthessük őket.

A veszprémi rendezvényen Egle Botond, Maronics Lilla és Tar Lilla tartott előadást Fotó: AutiSpektrum Egyesület

A számos személyes tapasztalatot nagy figyelemmel kísérte a hallgatóság, hiszen ők is jól tudták, milyen sok kudarcból kell segíteni felállni egy autistának, hogy megközelítően úgy élhesse a napjait, mint egy átlagos állampolgár, akit nem vesz körül az élet ilyen súlyos korlátokkal.

A hasznos és informatív előadások után átrendeződött a helyszín; egy-egy csoport alakult valamennyi vendég körül, jelezve, hogy most ők lesznek az élő könyvtár, ahol még a legmeredekebb kérdésre is bizalommal kereshető a válasz. A délután alapüzenete mindannyiunknak szólt: ismerjük meg egymást, és látni fogjuk, a hasonlóság sokkal több, mint a különbözőség – közeledjünk így az autistákhoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában