Az egyedülálló felfedezések sora Iharkút nevét beírta a világ tudományos könyvébe

Magyarország egyedüli, iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyének állított emléket egy németbányai fafaragó művész. A húszéves évfordulóra készült alkotást szombaton leplezték le.

Laskovics Márió

Csoportképen az avató ünnepség résztvevői

Forrás: önkormányzat

Huszadik alkalommal végzett Ősi Attila geológus, paleontológus és csapata ásatásokat idén Iharkúton. Az egyedülálló felfedezések sora Iharkút nevét beírta a világ tudományos könyvébe. Magyarország egyedüli dinoszaurusz lelőhelye található itt.

Kulinyi Márton fafaragó művész Dinó-fa-farm címmel készített szobrot Fotó: önkormányzat

Kulinyi Márton fafaragó művész, a Helyi Értéktár kulturális örökségének egyik emblematikus alakja az évforduló tiszteletére elkészítette legújabb remekművét. A Dinó-fa-farm című szobrot szombaton adták át ünnepélyesen. A megjelentnek tortával és szeretetvendégséggel kedveskedett az önkormányzatunk.

Az önkormányzat együtt ünnepelte meg a feltárás húszéves évfordulóját Ősi Attila geológussal és csapatával Fotó: önkormányzat

Amíg a felnőttek jó hangulatban töltötték a délutánt, a gyerekek fa játszóházban érezhették jól magukat, majd az esti órákban az iharkúti telepen folytatódott az ünneplés, ahol a „bakonyi Indiana Jones” és csapata látta vendégül a helybelieket, tudtuk meg Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármestertől.

Csoportképen az avatóünnepség résztvevői Fotó: önkormányzat

– Az évente megrendezett Dinó napok a településnek még nagyobb ismertséget hozó, sokak által keresett és a mostani helyzetből adódóan hiányolt rendezvénnyé nőtte ki magát. De nem csak az ismertség az, amit kaptunk ettől a csapattól. Az évek során mély barátságok kötődtek Ősi Attiláék és a helyiek között. Nevük hallatán nincs ember, akinek ne ülne ki mosoly az arcára. Attilával és párjával az itt vásárolt telkükkel való ügyintézés kapcsán ismerkedtem meg. Kedves, barátságos emberek. Nagy örömünkre szolgál, hogy ide tervezik lerakni közös jövőjük alapköveit. Bízom benne, hogy hamarosan gyermekeik és a többi németbányai kisgyerek kacaja együtt fogja betölteni a játszóteret. Köszönöm Kulinyi Mártonnak, hogy a tudásával sikerült alakot öltenie a paleontológus csapat munkája iránti tiszteletnek – hangzott el Marcsik Zoltánné Király Ágnes köszöntőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában