Az ünnepi megemlékezésen adták át a városi kitüntetéseket Pápán

Az állam igazi ereje a válság idején mutatkozik meg, hangsúlyozta ünnepi beszédében Németh Zsolt önkormányzati képviselő a városi díjátadóval egybekötött megemlékezésen Pápán.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Államalapító Szent István ünnepe Pápán koszorúzással kezdődött az Országzászló-emlékműnél, majd az ünnepi megemlékezést a kastély mögötti szabadtéri színpadon rendezték meg. A Himnuszt követően Németh Zsolt önkormányzati képviselő ünnepi beszédében az államalapítás sorsfordító, a nemzet fennmaradását garantáló jelentőségét hangsúlyozta.

Az állam igazi ereje a válság idején mutatkozik meg, hangsúlyozta ünnepi beszédében Németh Zsolt önkormányzati képviselő Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szent István annak idején Európát választotta, kiállt az egyetemes keresztény értékrend mellett és elfogadtatta ezt népével is. A Kárpát-medencébe érkező hét törzs összekovácsolásával a keresztény hit alapjaira építve tudott stabil viszonyokat teremteni, erős államot alapítani. Döntése kijelölte helyünket a kontinensen, hosszú távra biztosította függetlenségünket, képessé téve a nemzetet, hogy idegen hatalmak uralma alatt, kilátástalan helyzetekben is megőrizze szabadságvágyát, törekvését az önrendelkezésre, a függetlenségre. Az állam igazi ereje akkor mutatkozik meg, amikor válság van. Szent királyunktól megtanultuk, hogy csak a szilárd alapokon nyugvó állam tud a rendkívüli helyzetekben gyorsan jó döntéseket hozni – mondta el, hozzátéve, az elmúlt több mint másfél év igazán embert próbáló időszak volt, de álltuk a kihívást, válságkezelésünk a világon a legsikeresebb nemzetek közé emelt minket. Az államnak bátor döntéseivel sikerült megvédeni polgárait, mindenkinek időben jutott vakcina, az elsők között térhettünk vissza normális életünkhöz.

Bagoly Katalin onkológus Pápa Város Díszoklevelét vehette át Áldozó Tamás polgármestertől Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mi, magyarok hajalmosak vagyunk alábecsülni eredményeinket. Talán nem vesszük észre, mennyire gazdagok, milyen szerencsések is vagyunk. Idegen szemlélők példaértékűnek látnak minket a csendes boldog egyszerűség, a tisztaság, a rend, a társadalom nyitottsága, a bűnözés hiánya, az ellenőrzött határok és a családközpontúság miatt. A magyar embernél toleránsabb nincs, Pápán is több nemzet polgárai élnek békésen egymás mellett. Befogadóak vagyunk, elfogadjuk a másikat vallási vagy bármely más világnézeti tekintetben is, de nem hagyjuk, hogy gyermekeink kiforratlan egyéniségét mások befolyásolják – tett hozzá Németh Zsolt.

Pápa Városért Érdemérmet vehetett át az Egyesített Szociális Intézmény dolgozói kollektívája a Covid-19 vírus miatti veszélyhelyzetben tanúsított példamutató, összetartó munkájáért (a díjat Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető és Kissné Marton Bernadett vezető ápoló verték át) Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az önkormányzat által alapított kitüntetéseket március 15-ről elhalasztva adta át Áldozó Tamás polgármester. Pápa Város Díszoklevelét vehette át Bagoly Katalin onkológus a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő onkológiai osztályának vezető orvosaként a betegek gyógyításáért végzett több évtizedes áldozatos tevékenysége, példaértékű magatartása, segítőkészsége, kiváló szaktudása elismeréseként, Böröczky Zoltán fogorvos, tiszteletbeli egyházközségi gondnok közéleti szerepvállalásáért és a református egyházközség érdekében végzett tevékenységéért, valamint Molnár Lajos helytörténet-kutató, festő-grafikus a helytörténeti értékek megőrzéséért, képzőművészeti és közösségépítő tevékenységéért.

Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója Pápa Városért Érdemérmet vehetett át Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pápa Városért Érdemérmet vehetett át az Egyesített Szociális Intézmény dolgozói kollektívája a Covid-19 vírus miatti veszélyhelyzetben tanúsított példamutató, összetartó munkájáért (a díjat Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető és Kissné Marton Bernadett vezető ápoló verték át), illetve Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója közéleti szerepvállalásáért és elkötelezett könyvtáros szakmai tevékenységéért.

A nagyidai Ilosvai Aszú Néptáncegyüttes Fotó: Laskovics Márió/Napló

A műsorban közreműködött a Vadvirág Néptáncegyüttes, a nagyidai Ilosvai Aszú Néptáncegyüttes, a Fricska táncegyüttes és Németh Dénes zenekara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában