A Balaton vízminősége mindannyiunk ügye

A 2019-es őszi algavirágzás óta sokszor napirendre kerül a balatoni algakérdés. Szaporodásukhoz tápanyagra van szükség, és általában a foszfor az az elem, ami meghatározza annak mértékét. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet előadóülést szervezett a témában, amelyen neves szakértők osztották meg tudásukat.

Rimányi Zita

Neves vízügyi, halgazdálkodási, természetvédelmi és más szakértők gyűltek össze a tihanyi konferencián

Forrás: BLKI

Változó állapotban van a Balaton – erre hívták fel a figyelmet a tudományos tanácskozás résztvevői Tihanyban. Az eseményen megszólaló kutatók, vízügyi, halgazdálkodási, természetvédelmi és más szakértők egyetértettek többek között abban is, hogy a friss értékelések szerint a klímaváltozás és az egyre intenzívebb emberi használat az utóbbi időben jelentősen átalakította a tó vízminőségét és élővilágát. Azok új sajátosságokat mutatnak. A jövőben is számítani lehet a 2019 augusztusában váratlanul kialakult algavirágzás megismétlődésére. Azt nem külső tápanyagterhelés, például a horgászok által a vízbe juttatott etetőanyag okozta, hanem döntően az üledékből érkezett.

A kiváló vízminőséghez kevés tápanyag és alacsony tömegű alga biomassza szükséges. Ezért minden olyan intézkedés fontos, amely csökkenti a tóba bejutó újabb tápanyag-mennyiségeket. Különösen fontos, hogy a kívülről évente érkező száz-százötven tonna foszfor mennyisége csökkenjen, mert ez folyamatosan tovább növeli a belső tápanyagterhelést és a haváriahelyzetek kockázatát.

A Balaton legfőbb értékét a környezeti ártalmaktól óvott, természetes állapotát megtartó üdülési célú használata jelenti, és ha szeretnénk megőrizni jó ökológiai állapotát, akkor a jövőben még nagyobb szerepe lesz a víz minőségének. A szakemberek számos intézkedést javasoltak ennek érdekében. Például szükséges a tóba jutó tápanyagok mennyiségének további csökkentése, mert hosszú távon ettől függ az algák mennyisége és a tó általános állapota. Az éghajlatváltozás miatt a vízmennyiségi problémák kezelésére is fel kell készülni. Kiterjedtebb és folyamatosabb monitoringra, több kutatásra van szükség a Balatonban zajló folyamatok megbízható értékeléséhez, a megfelelő döntésekhez.

Neves vízügyi, halgazdálkodási, természetvédelmi és más szakértők gyűltek össze a tihanyi konferencián Fotó: BLKI

Fontos a Kisbalatoni Vízvédelmi Rendszer rekonstrukciója, a kotrás, a zagyterek kialakítása, használata.

A halgazdálkodás jelenleg évi csaknem öt tonna többlettel bíró foszformérlegét javító intézkedéseket kell hozni. Erősíteni kell a környezettudatosságot, a tápanyagterhelést bemutató ismeretterjesztést, mert felelős emberi magatartással mindenki tehet a Balaton jó ökológiai állapotának megőrzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában