Botlatóköveket helyeztek el a tapolcai zsidó családok emlékére

A város legnagyobb és legrégebbi zsidó borkereskedő famíliája, a Lessner család holokausztban megölt tagjainak emlékezetére kilenc botlatókövet helyeztek el a belvárosban vasárnap.

Tóth B. Zsuzsa

Az első, Lessner Mórra és feleségére emlékező botlatóköveket unokájuk, Bartuska Erzsébet helyezte el a Kisfaludy utcában Neszler Imrével Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint az eseményen elhangzott, a dinasztia alapítója Lessner Mózes Juda volt, leszármazottai felvirágoztatták a város kereskedelmét és kulturális életét, majd sokukat megölték Auschwitzban.

A Tapolca elmúlt kétszáz éves történetében jelentős szerepet játszó Lessner család emlékére elhelyezett első botlatóköveket Lessner Mór borkereskedő egykori háza, a volt Szent György Panzió épülete előtt, a Kisfaludy utcában helyezték el, ahol Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke örömét fejezte ki, hogy sokan fontosnak tartják megemlékezni az egykor a városban élt zsidó családokról. – Magyarországon lassan ötszáz ilyen botlatókő emlékeztet falvakban és városokban az egykor itt élt családokra – mondta az elnök. A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke, Nesz­ler Imre arról beszélt, hogy a Mazsikével együttműködve helyezik el a köveket.

Az első, Lessner Mórra és feleségére emlékező botlatóköveket unokájuk, Bartuska Erzsébet helyezte el a Kisfaludy utcában Neszler Imrével
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A kezdeményezést elindító Gunter Demnig nem lehet itt, hogy küldetésének megfelelően ő helyezze el a köveket, de amint a járványhelyzet engedi, biztosan ellátogat Tapolcára is – mondta Neszler Imre, majd a megemlékezés további köveit még nyolc helyszínen süllyesztették a járda burkolatába Lessner Mór és Hirschler Franciska, Berger Vilmos, ifj. Lessner Mór, Lessner Adolf és felesége, valamint a Frisch család három tagja emlékére. Az eseményen közreműködött Galkó Balázs színművész.

A program keretében holokausztmegemlékezést is rendeztek a Csányi utcában, az egykori gettó helyén, illetve a zsidó temetőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában