Uniós és állami forrásból valósultak meg infrastrukturális fejlesztések Pápán

Augusztus végén zárult le a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című uniós projekt, melyre 500 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat a Terület- és településfejlesztési operatív program kiírásán.

Polgár Bettina

Körforgalom épült a Téglagyári–Várkert–Szent István út csomópontjában

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A projekt több helyszínt érintett, és jelentősen javította a gyalogos, a kerékpáros és gépjárművel történő közlekedés infrastrukturális körülményeit, illetve erősítette a közlekedés biztonságát – olvasható az önkormányzat közleményében. A fejlesztés során – a közlekedési szakemberek véleménye és a lakossági igények alapján – a város hat pontján új gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki (Erkel utca, Gyimóti út, Batthyány utca, Ötödik utca, Borsosgyőr, Tapolcafő) a járókelők biztonsága érdekében.

Körforgalom épült a Téglagyári–Várkert–Szent István út csomópontjában, mely biztosítja a nagy forgalmú kereszteződésen történő folyamatos, gyors és biztonságos áthaladást. Településkapukat építettek Borsosgyőr határába a Celldömölk felőli oldalon és az elkerülő felől a Somlai út városba vezető szakaszára, ezzel ösztönözve a járművezetőket a lakott területen érvényes sebességhatár betartására.

Lámpás kereszteződéssé alakították a Somlai–Bocsor– Erkel utcai kereszteződést, így a nagy forgalmú csomópontban könnyebbé és biztonságosabbá vált az áthaladás. Újjáépítették a Téglagyári úttól a Külső-győri út irányába haladó kerékpárutat, ezzel komfortosabbá és biztonságosabbá vált a biciklis közlekedés a vasúton túli terület irányába. Új kerékpárutat és kerékpáros nyomvonalat alakítottak ki az új körforgalomtól az MH Pápa Bázisrepülőtér főbejáratáig. Ez a beruházási elem egyrészt hivatásforgalmi célokat szolgál, másrészt a városrészben élők számára nyújt nagyobb biztonságot.

Körforgalom épült a Téglagyári–Várkert–Szent István út csomópontjában Fotó: Polgár Bettina/Napló

A fejlesztés fizikai kivitelezése 2018 őszén indult és 2021 nyarán fejeződött be. A projekt eredményeként jelentősen nőtt a közlekedésbiztonság a városban és javult a közlekedési infrastruktúra minősége. A TOP pályázaton elnyert 500 millió forint mellé a szükséges többletforrás fedezésére további 79 millió forintot kapott a város a magyar kormánytól, így önerő bevonása nélkül valósult meg a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában