Örökbe fogadni csak felelősen!

2021.10.07. 17:30

Általános iskolások rendhagyó tanórája a tapolcai menhelyen

Az állatok világnapján a Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi János tagintézmény diákjai az állattartással kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedtek az iskolában és az Assisi Szent Ferenc menhelyen.

Tóth B. Zsuzsa

Ulrike Vollner bemutatta az érdeklődő diákoknak a menhely lakóit

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az iskolában az alsó tagozatosok Molnár András rendőr őrnagytól tájékoztatót kaptak az állatvédelemről, Bódis István rendőr zászlós kutyás bemutatót tartott, Komjáthy Luca állatorvos-hallgató pedig az állattartás fontosságáról beszélt. A menhelyen a vezető, Ulrike Vollner elmondta a negyedik osztályos diákoknak: a kutya társ, de felelősséggel szabad csak örökbe fogadni.

– A húszéves menhelyen most 110 kutya és 50 macska van, évente több száz ivartalanítást végzünk, hogy megakadályozzuk a nem kívánt szaporulatot. Ennek látható már az eredménye a környéken. Nálunk vidámak a kutyák, nagy területen, kulturált körülmények között élhetnek. Néhány pályázati támogatás kivételével adományokból tartjuk fenn a menhelyet – mondta lapunknak Ulrike Vollner. Azt ajánlotta, hogy aki kutyát szeretne, az biztosítson védencének kertet és megfelelő kerítést, legyen tudatában, hogy a kutya tartása törődést és időt igényel.

Varga Ottó nyugalmazott állatorvos két évtizede dolgozik a menhelyen. – A gyerekeknek igyekeztem megmagyarázni, hogy felelősen döntsenek egy kis kutya vagy macska örökbe fogadásáról, hiszen lehet, hogy védencük nem olyan lesz, amilyet elképzeltek, akkor pedig újra menhelyre kerül. A környékről sok vemhes, kóbor állat kerül be ide ősszel, amikor a nyaralásból visszautazók a befogadott állatokat magukra hagyják. Azok nincsenek ivartalanítva sem, így csak emelkedik a felesleges szaporulat – mondta az orvos, aki tanácsokkal is szolgált a gyerekeknek. Beszélt az ivartalanítás fontosságáról, az állatok lehetséges, az embereket is veszélyeztethető betegségeiről, és ennek kapcsán szólt arról, hogy miért nem szerencsés egy ágyban aludni a kis kedvencekkel.

Ulrike Vollner bemutatta az érdeklődő diákoknak a menhely lakóit
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Molnár András rendőr őrnagy, megelőzési előadó elmondta, a rendőrség azon dolgozik, hogy a Barátaink, az állatok című program keretében a fiatalokban már kicsi korban tudatosítsa az állattartással járó felelősséget.

– A menhelyen rendhagyó biológiaórán láthatnak bele abba, hogy egy korábbi kis kedvenc hova kerülhet a felelőtlenség miatt – mondta az őrnagy, aki azt tanácsolja a fiataloknak és szüleiknek, hogy örökbefogadás előtt legyenek tisztában a megfelelő tartási körülmények biztosításával, valamint azzal, hogy az állatok egészségének megromlása vagy más változás esetén a nem megfelelő eljárással akár jogsértést is elkövethetnek.

Komjáthyné Nyakó Györgyi tagintézmény-vezető szerint a gyerekek rengeteg olyan hasznos információt szereztek a rendhagyó tanórán, amelyet nemcsak állattartás során hasznosíthatnak, hanem azokra építhetnek később például etika- vagy biológia-, környezetismeret-órán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában