A polgármesterhez fordultak az ajkai szemétszállítók

A szemétszállításban dolgozó gépkocsivezetők és rakodók 2021. júniusa óta próbálnak béremelést elérni az „AVAR AJKA” Nonprofit Kft. -nél.

Molnár Sándor

Tavasztól a LIGA Szakszervezetek – a képen dr. Bognár Ferenc elnökkel - vette át az ügyben érintett munkavállalók képviseletét

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A tárgyalások a cégvezetéssel ez ideig nem vezettek eredményre, ezért október 11.-én, munkásgyűlésen fogalmazták meg álláspontjukat, és petíciójukat október 18-án eljuttatták a polgármesterhez.

2021 májusától, dr. Bognár Ferenc elnök vezetésével a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet vette át az ügyben érintett munkavállalók képviseletét, akik közül (a szemétszállítási ágazatban) körülbelül 30 főből – 24-en be is léptek a LIMÉSZ – Avar Ajka Szakszervezeti Csoportjába, mert elégedetlenek voltak a helyi szakszervezet érdekképviseleti tevékenységével.

Az ajkai szemétszállításban dolgozók úgy vélik, hogy az alacsony presztízsű, magas biológiai kockázatú, veszélyes munkáért – amit nap mint nap, hóban, fagyban, szélben esőben felelősséggel elvégeznek – több pénzt érdemelnének. A cégvezetés szeptemberi, rendkívüli, 5 százalékos béremelési ajánlatának mértékét nagyon kevésnek tartják, a jelenlegi nettó 150-180 ezer forintos bérükkel együtt, a mai árszínvonal és infláció mellett.

Tavasztól a LIGA Szakszervezetek – a képen dr. Bognár Ferenc elnökkel – vette át az ügyben érintett munkavállalók képviseletét
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Álláspontjuk szerint több mint két éve hitegetik őket a bérek megyei átlaghoz történő felzárkóztatásával, de ez nem történt meg, sőt szerintük egyre nagyobb a szakadék a veszprémi, pápai, és tapolcai ágazati bérekhez képest. Mivel úgy vélik, hogy Péter Gábor ügyvezetővel, a 2021 júniusa óta folytatott tárgyalások megrekedtek, ezért most a városvezetéshez fordultak. A tagság az október 11.-ei munkásgyűlésen fogalmazta meg álláspontját, ahol elhangzott az is, hogy az ajkai szemétszállítók lojálisak a várossal, ezért nem maradt még kint szemét az utcán, ezért nem döntöttek rögtön a sztrájk mellett. Petíciójukat október 18-án eljuttatták a polgármesterhez, és ha most sem járnak sikerrel, akkor kilátásba helyezték, hogy sztrájkbizottságot alakítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában