ekf 2023

2021.10.27. 06:50

Feléledő hagyomány – ismét lesz piac az Óváros téren

Kéthetente vasárnaponként piac működik október 31-től az Óváros téren.

Marton Attila

Porga Gyula és Mészáros Zoltán az Óváros téri sajtótájékoztatón

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A helyszínen a múlt század közepéig működött a város nagy piaca, ezt a hagyományt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program támogatásával éleszti fel a Veszprémi Programiroda Kft. Az Óváros piac a Bakony–Balaton-régió termelőinek ad bemutatkozási lehetőséget, és emellett tematikus programokat is kínálnak a szervezők.

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az EKF-programban olyan kezdeményezéseket indítanak el, amelyekre a lakóknak igényük van, és amelyek hozzájárulnak a közösségépítéshez is. Hozzátette, a piac manapság is találkozási pontot jelent: a veszprémi vásárok rendre sikert aratnak a lakók körében.

Mészáros Zoltán, a VEB2023 EKF vezérigazgatói főtanácsadója elmondta, a piacon – ahol az árusok mintegy harminc százaléka lesz kézműves, és kétharmaduk ételt, italt árusító termelő – időről időre workshopokat, előadásokat tartanak majd.

Porga Gyula és Mészáros Zoltán az Óváros téri sajtótájékoztatón Fotó: Pesthy Márton/Napló

Első alkalommal dekorációs és használati tárgyakat készíthetnek a gyermekek, egy későbbi alkalommal pedig szintén gyerekeknek szóló palacsintakészítési kurzust is szerveznek. Hozzátette, regio­nális együttműködés keretében két-három alkalmanként más szolgáltató üzemelteti majd a mozgóbüféket, amelyekben ételek és italok is kaphatók lesznek.

Megjegyezte, a termelők szervezésében egy rövidesen nyíló veszprémi szatócsbolt, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezete vesz részt.

Az Óváros piacon a térség termelői és árusai kínálják majd portékájukat, harmincnál is több standnál: kézműves sajtok, húsáruk és szörpök mellett házi sör, borok, szappanok, kerámiák, dekorációs tárgyak és könyvek is megjelennek a kínálatban. A piac kéthetente vasárnap 8 és 14 óra között tart nyitva, a szervezők a későbbi alkalmakra még várják kereskedők, árusok jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában