A hősök emléke örökké él – Megemlékezés Kemenesszentpéteren

Szívszorító egyéni történetekkel emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlásokról, illetve lezárták az értéktári projektet a községben.

Laskovics Márió

A megemlékezésen a Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola tanulói működtek közre

Forrás: Önkormányzat

Az önkormányzat ünnepi megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából október 23-án a Hősök-emlékműnél, melyen részt vett a felvidéki Csúz testvértelepülés küldöttsége, a Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola tanulói műsorral működtek közre. Törekiné Takács Beáta polgármester beszédében fel- idézte Fáncsik György, a for- radalomban való részvétele miatt 1960-ban kivégzett kispesti műszaki ellenőr, valamint egy helyi születésű gazda, Családi József történetét.

– Soha ennyire nem volt még időszerű 1956 üzenete, mint ma, hogy ne későn nyíljon ki a szemünk. A zavaros egyenlőségeszme – amely még mindig álomban ringatja a Nyugatot – mindig és mindenkor olyan utópiába torkollik, amely vérből és hazugságból rakott börtönfalak közé zár. Mondják, hogy az emlékezés küzdelem valamiért, és tilta- kozás valami ellen. Tehát alka- lom arra, hogy küzdjünk a fe- lejtés, és tiltakozzuk a történe- lemhamisítás ellen. Halottainkra emlékeznünk kell, hogy hő- siességük örökké éljen. Ahogy a bűnösök emlékezetét sem feledhetjük, mert ezzel mi mentenénk fel őket a tetteik alól. Márpedig mi, az áldozatok késői utódai, szellemi örökösei ilyen felmentést nem adhatunk – jegyezte meg Törekiné Takács Beáta polgármester.

A megemlékezésen a Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola tanulói működtek közre
Fotó: Önkormányzat

A koszorúzást követően értékünneppel zárták le az Új értéktár létrehozása és működtetése fiatal értékőrökkel Kemenesszentpéter és Csúz településeken című pályázatot a kultúrházban. A települési értéktárba bekerülő helyi értékek bemutatása után fellépett a Magyargencsi Dalkör, a szili Linkószer Citerazenekar és a helyi Bíborvirág Tánccsoport.

– A projekt során a békási önkormányzattal mint mentorral és a csúziakkal közös értéktárépítő munka keretében összejöveteleket tartottunk, megosztva egymással értékeinket, tapasztalatainkat, valamint egy társasjátékot is készítettünk, mely tartalmazza a hungarikumok és megyei értékek mellett a helyi értékeket is, mint például Soproni József festőművész hagyatékát, a helyi templomot és emlékműveket, az uradalmi birtok központját, Pinkóc-pusztát és a Rába természeti értékeit – tette hozzá a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában