Egyelőre eltérő a szabályozás az őszi, téli avarégetésben

Hiába népszerűsítik a komposztálást évek óta, az őszi, téli avarégetés mégis elég gyakori módja annak, hogy a kerttulajdonos megszabaduljon a lehullott levelektől, ágaktól.

Szijártó János

Valahol tiltják az avarégetést, máshol nem. Egységes szabályozás várhatóan a rendkívüli jogrend befejeződése után lép életbe Illusztráció: Szijártó János/Napló

A kérdés erősen megosztja a társadalmat lakóhely, szemlé­let, környezettudatosság alap­ján, ám ettől függetlenül az esős napokat leszámítva szinte állandóan füstöl valahol valami. Jelenleg eltérő a szabályozás minden településen, s amíg a koronavírus-járvány miatti rendkívüli jogrend van életben, addig nem is lesz ebben változás.

Bazsi polgármestere, Szentes László a Napló megkeresésére elmondta, náluk helyi rendelet nem tiltja az avarégetést, azonban amint véget ér a rendkívüli jogrend, az állam kiveszi az önkormányzatok kezéből ennek szabályozását. A településvezető hozzátette, tisztában van a nem szabályozott körülmények közötti avarégetés környezetkárosító hatásával, azonban pillanatnyilag a vidéki ember szempontjából ennek nincs igazán alternatívája.

Balassa Dániel polgármester kérdésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a rendkívüli jogrend miatt Szigligeten is a saját rendelet van hatályban. Ez konkrétan azt jelenti, hogy belterületen hétfőtől szombatig lehet a lehullott leveleket eltüzelni.

Hegymagason nincs külön rendelet az égetésre, azaz nincs tiltás ebben a tekintetben. Gyurka Miklósné polgármester azonban kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznek a helyben élők tájékoztatására a környezet megóvása érdekében. Káptalanfán sincs tűzgyújtási tilalom, tudtuk meg Csordás Gáspártól. A település polgármestere hozzátette, annak ellenére, hogy nincs tiltva, tapasztalatai szerint egyre kevesebben égetik az avart, sokkal inkább a komposztálást részesítik előnyben. A szemléletformáláshoz nagyban hozzájárult az a néhány évvel ezelőtti sikeres akció, amikor egy civil, környezetvédő szervezet közreműködése által sokan jutottak komposztálóládához.

Valahol tiltják az avarégetést, máshol nem. Egységes szabályozás várhatóan a rendkívüli jogrend befejeződése után lép életbe
Illusztráció: Szijártó János/Napló

Badacsonytördemic és Ba­dacsonylábdihegy belterületén nem lehet tüzet gyújtani lomb­égetés céljából, válaszolta kérdésünkre Horváth Zoltán polgármester. Hozzátette, a szalonnasütés természetesen engedélyezett, ám ha valaki például egy köbméter levelet, gallyat gyújt meg, és ettől a falu lakossága köhög, fuldoklik, az már számíthat szankcióra. Aki külterületen szeretne égetéssel megszabadulni a zöldhulladéktól, annak ajánlott felvenni a kapcsolatot a tűzoltósággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában