Képzés öt megye kutyás polgárőreinek

Képzést szervezett az Országos Polgárőr Szövetség lovas és kutyás tagozatának elnökhelyettese, Molnár Zoltán 5 megye kutyás szolgálatot ellátó polgárőreinek november 6-án a palotakertben.

Tisler Anna

Polgárőrkutya

Az országban az első kutyás polgárőr képzésnek szintén Sümeg adott otthont 2017 januárban. Szombaton őrző-védő és engedelmességi feladatokat gyakoroltak a Veszprém, Zala, Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyéből érkezettek. A szolgálatot csak a sikeres vizsgát követően láthatják el. A legtöbb kutya német és belga juhász, valamint az Agrárminisztérium által támogatott fajtamentés keretében kuvaszok.

A megnyitón Végh László, Sümeg polgármestere köszönetet mondott Molnár Zoltánnak azért, hogy a városban tartja a programot. A kutyás mellett a lovas polgárőrség megalapításában is úttörő szerepet játszott Sümeg. A polgármester köszönetet mondott Tóth Attila jelenlegi, és a korábbi polgárőr vezetőknek, akik munkájukkal hozzájárultak a város biztonságosabbá tételéhez. Mezei József, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kijelentette, a polgárőrök munkáját segítik a kutyák, a felkészítés fontos abban, hogy eredményes szolgálatot láthassanak el.

 

Molnár Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a kutyás polgárőr gyalogosan olyan helyre is eljuthat hangtalanul ezáltal észrevétlenül, ahova motorral vagy gépjárművel nehéz vagy lehetetlen volna.

A kutyának pszichikai hatása van, ezáltal a jelenléte visszatartó, szükség esetén megvédi a gazdáját.

Főként az idegenforgalmilag preferált helyeken, gyakran látogatott erdei kirándulóhelyeken és külterületeken tehetnek jó szolgálatot, az őszi betakarításokon és télen a szőlőhegyek, pincék védelménél.

A hosszabb ideje kiemelkedő munkát végzők tevékenységét Molnár Zoltán plakettel és emléklappal ismerte el. Elismerést kapott Veszprém megyéből Szántó Krisztián és Vad László a Sümegi Polgárőr Egyesület, Kovács Ottó, a Noszlopi Polgárőr és Tűzmegelőző Egyesület, valamint a Gecse községben is tevékenykedő Borsó Roland, a Gyarmati Polgárőr Egyesület tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában