Hűség, bátorság, kitartás

2022.05.20. 12:00

A honvédelem napját ünnepelték Pápán

A Honvéd Bajtársi Klub szervezésében ünnepi műsorral, koszorúzással, elismerések átadásával emlékeztek meg a honvédelem napjáról, a mindenkori honvédekről.

Laskovics Márió

Soós Gyula alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka mondott ünnepi beszédet

Forrás: Laskovics Márió/Napló

A magyar honvédelem napja alkalmából megemlékezést tartottak csütörtökön a Huszár-lakótelepi Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred-emlékműnél. A toborzót követően Farkasdi Lajos nyugállományú őrnagy, a Honvéd Bajtársi Klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, többek között Áldozó Tamás polgármestert, Magasy Zsolt ezredest, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokát, Csatári Zsanett századost, a megyei hadkiegészítő és toborzó iroda vezetőjét, Katona János alezredest, karnagyot, Regdon László rendőr ezredest, pápai rendőrkapitányt, Kovács Ottó tűzoltó alezredest, a városi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjét, Horváth Sándor tűzoltó alezredest, -parancsnokot.

Farkasdi Lajos elmondta, e napon kötelességünk a magyar hadtörténelem minden neves és névtelen, helytállást tanúsító katonájára emlékezni. A haza szolgálatában állók, legyenek főtisztek vagy közalkalmazottak, csak így tudják kötelességüket teljesíteni, és csak akkor tudnak a hivatásukat szerető, a kor követelményei szerinti képességek birtokában lévő katonává válni, ha ismerik múltunkat.

– A mai katonáinak feladatai sokrétűek, állandó tanulást, gyakorlást igényelnek. A NATO tagjaként nemzetközi szerepvállalásaink magas szintű nyelvi és szakmai elvárásokat állítanak elénk. ENSZ-missziók, békefenntartók között szintén ott van a magyar zászló. Az ország határain belül is egyre magasabb színvonalú elméleti és gyakorlati képzések biztosítják számukra a feladatellátást. Elsőként jelennek meg természeti vagy ipari katasztrófáknál, hogy fáradságot nem ismerve mentsenek embert, házat, földet. Társadalmi akarat nélkül nincs honvédelem. A honvédelem, a hazaszeretet független a pártpolitikától – emelte ki az elnök.

Soós Gyula alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnoka ünnepi beszédében felidézte, a honvédelem emléknapjául 1992 óta az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjárata csúcspontjának, Budavár ostromának, visszafoglalásának zárónapi évfordulója szolgál.

Magasy Zsolt ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka az oldalán (balról) Horváth Sándor tűzoltó alezredessel, -parancsnokkal és Kovács Ottó tűzoltó alezredessel, a városi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjével tisztelgett a honvédeknek
Forrás: Laskovics Márió/Napló

– Elődeink súlyos küzdelmeinek eredménye, hogy ma egy szabad, független és alapvetően biztonságos országban élhetünk. De tudatosítani kell, hogy a ma érzékelhető biztonság korántsem magától értetődő. Annak áldásait azért élvezhetjük, mert azt az arra hivatott szervek biztosítják minden magyar állampolgár számára. Elődeink példáját követve vagyunk képesek megfelelni az új kor szellemének. A hűség, a bátorság, a kitartás eszméje felett nem járhat el az idő – fogalmazott a szónok.

A megemlékezésen közreműködött Csukárdi Tibor versmondással, a MH KIKNYP 15. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda Veszprém Megye, az MH Pápa Bázisrepülőtér és az MH Veszprém Légierőzenekar. A koszorúzást követően a Huszár Közösségi Házban katonai hagyományőrző elismeréseket adtak át, az MH Veszprém Légierőzenekar ünnepi műsor adott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában