"Megtelt a szánk nevetéssel"

2022.06.07. 14:00

Hálaadó istentiszteletet tartottak Barnagon

Jóra fordította sorsunkat az Úr, idézte a zsoltáros szavait Steinbach József püspök a barnagi református templom pünkösdvasárnapi hálaadó istentiszteletén. A templom kormányzati támogatással újult meg, a vendégeket Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszöntötte.

Balla Emőke

Steinbach József püspök hirdette Isten igéjét

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a 126. zsoltár alapján hirdette Isten igéjét: „Mikor jóra fordította Sion sorsát az Úr, olyanok voltunk, mint az álmodók.” Életmentő fordulat, azt jelenti, hogy eddig rossz irányba mentünk, a szakadék, a pusztulás felé. Isten jóra fordítja azt, ami rossz az életünkben, sorsunk nem a véletlen, hanem Isten kezében van. Minden jót csak Istentől várhatunk, hangsúlyozta a püspök. A zsoltáros azt mondja, „megtelt a szánk nevetéssel, és örömkiáltás volt nyelvünkön”. Ez az öröm független a körülményektől. Hitvalló örömkiáltás, olyan, amely látszik a keresztyéneken, teljesek, nincs hiányuk semmiben, Isten betölti őket. Szolgáló öröm, a magunk helyén, hivatásunkban odaadóan, hűségesen szolgálunk, soha nem csüggedünk, nem adjuk fel.

Az 1845-ben épült barnagi református templomnak csupán egy rekonstrukciója volt, 1987-ben a torony újult meg, tájékoztatott Kulin Miklós György, a gyülekezet gondnoka. Most, 2020 és 2022 között kívülről és belülről is megszépült Isten hajléka. Elsőként a parókia, majd a templom: falakat festettek, megújult a villamoshálózat, a téglapadló, a padok, a bútorzat, a fal melletti kavicságy a falak szellőzését segíti, a nedvesedést gátolja.

A kicsiny barnagi gyülekezet a vasárnapi istentiszteleten adott hálát a templomért, melynek felújítását kormányzati támogatással tudták megvalósítani, a Miniszterelnökségtől közel 100 millió forint érkezett. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője felelevenítette a református gyülekezetekben történt felújításokat és a készülő beruházásokat, például a balatonakarattyai templom építését, felszentelését. Összefogás eredménye a barnagi templom megújítása is; békesség, szeretet, együttműködés jellemzi az itt élőket. A kormány felkarolja a gyülekezetek céljait; erős gyülekezetek alkotják az erős országot. A képviselő köszönetet mondott a miniszterelnöknek, aki támogatja kéréseit és mindenkinek, aki részt vett a munkában. 

A liturgiában Szabó János Róbert, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese és Kohn Zsolt Mihály, a Barnagi Református Egyházközség lelkipásztora szolgált. A templom új orgonával is gazdagodott, amit Teleki Miklós orgona- és zongoraművész szólaltatott meg, az ünnepi istentiszteleten közreműködött Ducza Nóra operaénekes, Sík Dóra gordonkaművész, a Semper Reformanda énekkar, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. A zenészek Bach, Vivaldi, Händel, Mozart és Szokolay Sándor műveit adták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában