50 éve számolták fel

2022.08.24. 12:00

Túrát szerveznek a Veszprém-Alsóörs vasútvonal emlékére

Idén ötven éve, hogy felszámolták a Veszprém-Alsóörs vasútvonalat.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

A 11-es számú vonal folytatásaként ezen a vonalon közvetlenül elérhető volt a Balaton. A vasúti közlekedés lehetősége miatt sok győri vásárolt szőlőt, nyaralót Almádiban és Káptalanfüreden. 
A vasútvonal megszűnésére emlékezve emléktúrát szervez a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség szeptember 4-én. A túrát ötévente rendezik meg. A vasútállomások épületei még állnak, de már új funkciót töltenek be, a sínek felszedése után a nyomvonal egy részén kerékpárút létesült, míg más részét visszafoglalta a természet, bozótos lett.
A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség szeptember 4-én, vasárnap rendezi meg az "50 éve nincs a Veszprém-Alsóörs vasútvonal" emléktúrát. Az indulás 8 és 10 óra között lesz a veszprémi vasútállomás melletti volt katonai irányítóhelyen, a bunkernél. A túra megkezdésekor lehetőség van a bunker meglátogatására. A túrán nevezési díj nincs, de az indulás helyén regisztrációhoz kötött, a rajtban-célban lehetőség van adománnyal támogatni a túra rendezését. A túra gyalogosan és kerékpárral teljesíthető, de a kerékpárral indulókat arra kérik, hogy a nevezési idő végén induljanak, mert a káptalanfüredi cél 11-től 16 óráig lesz nyitva. A túra útvonalának háromnegyede szilárd burkolatú utakon halad. A rövid túra útvonala: Veszprém vasútállomás, Haszkovó, katonaság sarka, Őrház utca, régi vasútállomás, volt ipartelepek kisállomás, jelenleg Metisz kisvendéglő. A táv: öt kilométer. A hosszút túra a rövid túra útvonalán halad, majd folytatódik: Metisz kisvendéglő, Kisállomás utca, kerékpárút (szabadságpusztai kereszteződéstől a Vödör-völgyig földúton halad az útvonal), Meggyes puszta régi állomás, Szentkirályszabadja volt vasútállomás, egykori Sárhuta állomás, Öreghegy állomás (gőzmozdony), Káptalanfüred vasútállomás. Lehetőség van csak a Metisz kisvendéglőnél nevezni, indulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában