Az eddigi legnagyobb és leggyorsabb

2023.01.30. 14:05

Oktatórakétát indítottak Hajmáskéren

A Magyar Honvédség hajmáskéri lőterén indította el Magyarország eddigi legnagyobb és leggyorsabb oktatócélú kutatórakétáját a BME Aerospace Team január 26-án - olvasható a Honvédelem.hu-n.

Forrás: honvedelem.hu

Mint írják, a BME Aerospace Team célja, hogy az egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tudását vegyítve szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen.

A hajmáskéri esemény, amelyet több mint egy éven át tartó munka előzött meg, a versenycsapat 2022-es, European Rocketry Challenge versenyrészvételének záró epizódja volt. A rakéta biztonságos elindítása, annak tervezetten több mint kétszeres hangsebességet elérő sebessége, valamint akár 9000 méter magas röppályája miatt az országban egyedül a Magyar Honvédség „0” ponti lőterén volt lehetséges. A repülés során mért adatokat és a szállított egyetemi kísérletek eredményeit a versenycsapat és kutatási partnereik értékelik ki.

A Magyar Honvédség – az egyetemmel és a versenycsapattal fenntartott hosszú szakmai kapcsolata alapján – aktívan támogatta az indítást, nem csupán a helyszín biztosításában. 

Princz Katalin, a BME Aerospace Team marketingmenedzsere kiemelte, hogy az Aether S a csapat első projektje, amelynek keretén belül egy oktatócélú kutatórakétát bocsátanak fel. „A rakétában egy sejtbiológiai kísérlet, laborban növesztett emberi csontszöveti sejtek, valamint egy légkörfizikai kísérlet kapott helyett.” Hozzátette: űrutazás során nagy problémát okoz a csontritkulás, így az orvosbiológiai kísérlet célja, hogy jobban megismerhessék ennek folyamatát. 

„A rakéta 3,3 méter hosszú, felszállótömege 27,6 kilogramm, a benne található hajtóanyag pedig 11 kilogramm tömegű. A rakéta várható legnagyobb sebessége 2,2-szeres hangsebesség lesz” – részletezte a paramétereket az indítás előtti köszöntőjében Illyés András, a csapat vezetője, hozzátéve: a harmincfős csapat több mint tizenhatezer munkaórát dolgozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában