Köszönet

2023.03.29. 12:00

Akik kiemelkedően sokat tettek Malomsokért

Vasdiplomást pedagógust köszöntöttek és Malomsokért-érem kitüntetéseket adtak át Malomsokon. Az önkormányzat Mészáros Ferencné és Polgár Lajosné több évtizedes értékteremtő munkáját ismerte el.

Haraszti Gábor

Elsőként ünnepélyes keretek között Mészáros Ferencnét, a falu vas emlékdiplomás pedagógusát köszöntötték.

– Kató tanító néni 65 évvel ezelőtt szerezte meg a pedagógusi végzettséget és 19 évesen kezdett el tanítani Malomsokon. Harmincnyolc éven keresztül tanította a gyermekeket a betűvetés tudományára és vezette be őket a számok világába. Mindazt a tudást átadva számukra, amire szükségük volt a továbbtanulás és a nagybetűs élet megalapozásához. Hosszú évtizedeken keresztül több generáció került ki a kezei közül. Munkájára mindig is élethivatásként tekintett, annak minden nehézségeivel és örömteli pillanataival együtt – mondta Fintáné Dóra Mária, a település polgármestere.

 

Az ünnepség további részében Malomsokért-érem kitüntetésben részesült Mészáros Ferencné és Polgár Lajosné kimagasló és példaértékű kulturális, hagyományőrző és közösségfejlesztő munkájuk elismeréseként.

A polgármesteri köszöntő kiemelte, hogy a vasdiploma méltatása mellett Mészáros Ferencné a falu közösségi életében végzett tevékenységével is kiérdemelte az idei évben először átadásra kerülő kitüntetést. 

– Sokat tett kis településünkön a kulturális élet terjesztéséért, hiszen évtizedek óta ellátta a könyvtárosi teendőket. Több évtizeden keresztül a nyugdíjasklub aktív tagjaként ötleteivel segítette, támogatta a szervezet működését, ezzel is hozzájárulva a település kulturális rendezvényeinek színvonalához, 2018-ban az ő hagyományőrző gondolatai mentén rendeztük meg az Aratófesztivált.

A másik kitüntetett Polgár Lajosné, Klári néni, akinek szintén azt a sokoldalú munkát köszönték meg, amit a közösség erősítése, összetartása és a hagyományok ápolásáért érdekében végzett. – 2003 nyarán negyven taggal az ő vezetésével alakult meg a Malomsoki Nyugdíjasklub, melynek irányítását 2016 januárig végezte. 2004-ben létrehozták énekkarukat. Klári néni által szervezett színi előadásaikkal, a Falusi lakodalmas hagyományőrző, zenés darabbal Balatonfűzfőn és Budapesten több díjat nyertek. A településen az ifjabb generációnak bemutatta már a kenyérsütés és a rózsafánk készítés technikáját, de a gyógynövényekről tartott előadása is nagyon tartalmas és érdekes volt. Magánemberként mindvégig a hagyományőrzés átadása és a település kulturális életének kibontakoztatása jellemezte Klári néni közösségi munkáját, aki a mai napig a Baráti Kör által létrehozott, Helytörténeti Gyűjtemény őrzője. HAR

Képalá: Polgár Lajosné (balra) és Mészáros Ferencné (jobbra) több évtizede dolgozik Malomsokért Fotó: önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában