Lokálpatrióta civilek

2023.03.14. 20:00

Ankétot tartottak a pápai városbarátok

Hosszú, mintegy négy hónapos téli szünet után idén először tartott egyleti ankétot a pápai Petőfi Városbarát Egylet (PVE). A kis lokálpatrióta civil társaság kerekasztalának aktualitását ezúttal egyebek mellett az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója adta.

Haraszti Gábor

Hosszú hónapok után találkoztak ismét a városbarátok

Fotó: Petőfi Városbarát Egylet

Az egylet elsőként a 200 éve világra jött névadójáról, az egykori pápai diákról, Petőfi Sándor költőről, másodsorban az idén 150 esztendeje született és 90 éve elhunyt Ferenczi Sándor pszichoanalitikusról, néhai pápai huszárezredorvosról emlékezett meg.

A PVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán a neves szépíró-irodalomtörténész Milbacher Róbert nemrégiben megjelent Legendahántás című kötetét ismertette a helyet foglalóknak, abból is a Petőfire vonatkozó passzusokat. Az egylet önkéntesei, Antal Ferencné és Mező Lászlóné József Attila Amit szivedbe rejtesz – Freud nyolcvanadik születésnapjára című versét, valamint Márai Sándor író-újságíró Ferenczi Sándorról szóló visszaemlékezését tolmácsolta a hallgatóságnak. Ferenczi Sándor az első világháború idején, 1914 és 1916 között szolgált Pápán katonaorvosként. Mint a Pápai Királyi Honvéd Huszár Ezred főorvosa szolgálata idején lefordította és megjelentette Sigmund Freud Három értekezés a szexualitás elméletéről című munkáját. Ferenczit 1915 őszén látogatta meg Pápán Sigmund Freud.

– Pápán több mint tizenöt éve áll a helyi Huszár-lakótelepi közösségi házban Ferenczi–Freud márványtáblája – emelte ki az egykori táblakezdeményező, -állíttató, Kerecsényi Zoltán. – Az immár nyolcéves PVE fontos feladatai között tartja számon a névadón és a ’48-as hagyományokon túl Ferenczi Sándor helyi emlékezetben tartását is.

Az összejövetelen elhangzott Petőfi Sándor A XIX. század költői és a Vesztett csaták, csufos futások! című költeménye. Michelangelo egyik legklasszikusabb alkotásának, Mózes-szobrának kicsinyített mását is bemutatta a jelenlévőknek Kerecsényi Zoltán. A programon előkerültek a múlt századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakjának, Thomas Mann-nak A törvény, és a magyar drámaköltészet kimagasló személyiségének, az ugyancsak 200 éve született Madách Imrének Mózes című költeményrészletei is. A bensőséges hangulatú, történelmi-irodalmi-művészeti témájú kerekasztal-beszélgetésen emléktárgyátadás is történt. A jelenlévők a PVE Petőfi-bicentenáriumi plakettjével mondtak köszönetet Margl Józsefnének huzamos idejű önkéntes segítő tevékenységéért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában