Ma is követendő példa

2023.03.11. 07:00

Eötvös Károlyra emlékeztek tisztelői

Eötvös Károly íróra, publicistára, politikusra, ügyvédre emlékeztek Veszprémben, az Alsóvárosi temetőben pénteken annak kapcsán, hogy 181 éve, 1842. március 11-én született.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Sírjánál Halmay Gábor önkormányzati képviselő emlékező beszédében arról beszélt, hogy azért tudunk élni és dolgozni városunkért, nemzetünkért, mert elődeink, többek közt Eötvös Károly fáradhatatlan munkája ezt lehetővé tette. Szerinte Eötvös kivételesen pontos iránytű lehet mindannyiunk számára ma is. Munkássága, gondolatisága nem csak saját korában, a 19-20. században, hanem ma is korszerűnek mondható. 

A képviselő idézett Hegedüs Géza Irodalmi arcképcsarnok című írásából. "Az öreg, akit az egész ország a 'Vajdá'-nak nevezett, becézett, gúnyolt vagy orákulumnak kijáró áhítattal tisztelt, napról napra kifogyhatatlanul anekdotázott, magyarázott, világpolitikai elemzéseket fejtegetett vagy hazai állapotokat bírált, közben mindenki rendelkezésére állt, akinek széles ez országban valamiféle tanácsra volt szüksége. Ez a kávéházi örök csevegő a nyolcvanas évektől az első világháború kitöréséig, tehát vagy harminc éven át országos intézmény, egymagában politikai tényező, az országnak alighanem legtekintélyesebb és legkeresettebb ügyvédje volt, egy időben minden magyarok legvilághíresebbike, akiről az volt a nemzetközi közvélemény, hogy az emberiség egyik legbecsületesebb és legbátrabb férfia. (...) A Vajdát Eötvös Károlynak hívták." Halmay Gábor kiemelte, Eötvös Károly ma is követendő példa. 

Az emlékezés virágait helyezte el a sírnál Halmay Gábor, Hebling Zsolt (Alsóörs polgármestere), a Veszprém Megyei Irodalomtörténeti Társaság és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár képviselői, valamint az Eötvös-leszármazottak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában