Március 15.

2023.03.19. 15:30

Fáklyás felvonulással idézték meg a múltat

Kéri Kitty színidirektor vezetésével művészeti csoportok és művészek fáklyás felvonulással idézték fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Füreden a nemzeti ünnepen, a 10. Tavaszi fesztivál programsorozat keretében.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A nemzeti ünnep estéjén már hagyomány a fáklyás felvonulás. A menet különböző emblematikus állomásain Kéri Kitty színművész és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet színész szakos hallgatói – Buvári Lilla, Rajnai Lázár, Sóvári-Fehér Anna, Varga Levente –, valamint Kalló Zoltán Prima-díjas előadóművész, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara,  a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, a Balatonfüred Néptáncegyüttes, a Balatonfüred Rézhúros Citeraegyüttes, a Kék Balaton Népdalkör és a forradalmárok közreműködésével  idézték fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek és hangulatát, emlékképeit. 

A Kiserdő, illetve a kőszínház megmaradt oszlopaitól fáklyás felvonulás indult szerdán este, ahol Petőfi-versekkel, Jókai és Mikszáth műveinek részleteivel a forradalom kitörésére emlékeztek. A menet érintette a Gyógy teret és az Orzovenszky-emléktáblát, utóbbinál Hári Lenke alpolgármester helyezett el koszorút. A Széchenyi-szobornál ’48-as katonadalok hangzottak el, majd végül a Vitorlás téren szép összeállítást lehetett látni a forradalom és szabadságharc végéről, a bujdosókról, mindezt versek, irodalmi részletek, népdalok és népzene kíséretében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában