Mérlegen az elmúlt év

2023.03.28. 11:00

Kiváló munkát végeztek a főügyészségen

Ibolya Tibor legfőbbügyész-helyettes részvételével négy év után újra évértékelő értekezletet tartott a Veszprém Vármegyei Főügyészség március 21-én.

Kovács Erika

Orbán György főügyész kiemelte: a tavaly még jelen lévő járvány, majd az energiaválság miatti nehézségek ellenére a vármegye ügyészségeinek sikerült megfelelni az egészségvédelem és a takarékosság követelményeinek

Forrás: Veszprém Vármegyei Főügyészség

Ibolya Tibor legfőbbügyész-helyettes kiválónak értékelte Veszprém vármegye ügyészi szerveinek tavalyi munkáját. Beszélt a nyomozások kontrolljának, irányításának jelentőségéről, az egyre több, a kibertérben elkövetett bűncselekmény ügyészi hatásáról. Orbán György főügyész kiemelte, a tavaly még jelen lévő járvány, majd az energiaválság miatti nehézségek ellenére a vármegye ügyészségeinek sikerült megfelelni az egészségvédelem és a takarékosság követelményeinek, és eredményesen intézték az elmúlt tíz év legnagyobb ügyiratforgalmát. A főügyész ismertette a személyügyi és gazdálkodási helyzetet is. A büntetőjogi szakágról Sárosi Dóra, a közjogi szakág tavalyi munkájáról Surányiné Várszegi Éva főügyészhelyettes beszélt. Sárosi Dóra rámutatott, tavaly is meghatározó volt az eljárás gyorsítását szolgáló jogintézmények alkalmazása. A személyes kontaktusok kerülése miatt a hangsúly a bíróság elé állítások helyett a tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésekre helyeződött. 

A főügyészhelyettes elemezte az előkészítő üléseket, amelyek jelentősen hozzájárultak az első- és másodfokon tárgyalt ügyek számának csökkenéséhez. Aláhúzta, a korábbi évek csökkenő bűnözésének tendenciája megtört, nőtt a csalások, embercsempészések, információs rendszer vagy adat megsértésével elkövetett, valamint a környezet és természet elleni bűncselekmények száma. Surányiné Várszegi Éva a közjogi szakág eredményei közül kiemelte a civil szervezetek, cégek közhiteles nyilvántartásaiban feltárt hiányosságok kiküszöböléséért, illetve az általános szerződési feltételek tisztességtelenségének megszüntetéséért végzett munkát. Utalt a gyermekvédelmi ügyekben végzett intézkedésekre, beszélt a büntetés-végrehajtás törvényességi felügyeletéről. A főügyészhelyettes továbbra is feladatként határozta meg a környezetvédelmet és a fogyasztókat érintő hatékony fellépést. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában