A magyar hősök napja

2023.05.26. 17:00

Emlékezés és tisztelgés a hősök előtt

A magyar hősök napja alkalmából közösen emlékezett pénteken az Alsóvárosi temetőben a veszprémi önkormányzat és a helyőrség. Hálával és tisztelettel idézték fel azoknak a katonáknak az emlékét, akik nagyszerű példát adtak az utókornak hősiességből, példamutatásból és önfeláldozásból.

Juhász-Léhi István

Koszorúzás és tisztelgés

Fotó: Benkő Péter

Csik Richárd önkormányzati képviselő ünnepi megemlékezésében elmondta, a hősök napja azokról a magyar emberekről szól, akiknek meg kellett halniuk ahhoz, hogy megdicsőüljenek. 

– A hazáért meghalni sohasem értelmetlen! – mondta. – A magyar hősök napján azokra emlékezünk és azok előtt tisztelgünk, akik valaha Magyarországért áldozták fel a legnagyobb kincset, amit Istentől kaptak, az életüket. 

Csik Richárd önkormányzati képviselő mondott ünnepi megemlékező beszédet
Fotó: Benkő Péter

Elmondta azt is, hőseink nem csak a válogatott dicső és nagynevű hazafiakból állnak. Magyar hősként tiszteljük azokat az egyszerű katonákat és civileket is, akik életükben, amikor dönteniük lehetett, hogy elmenekülnek vagy szembenéznek a halállal, az utóbit választották. Büszkék lehetünk rá, hogy közülük sokan Veszprémben lelték meg végső nyughelyüket. 

– Szabadságunk az ő áldozatuk eredménye, de ez felelősséget ró ránk. Azt, hogy sose felejtsük őket, mert hősök a legritkább esetben születnek – fogalmazott. 

Szabó György alezredes, a protestáns tábori püspökség kiemelt tábori lelkésze imádságában a magyar szabadságért elesett katonákért és civilekért szólt.

– Akikről megemlékezünk, életüket és vérüket áldozták azért a földért, amelyet a gondviselés jelölt ki számunkra, hogy ez legyen a mi hazánk – hangzott el az imájában.

Tisztelgés a hősök előtt
Fotó: Benkő Péter

Az ünnepség végén elsőként a helyőrség katonai szervezetei képviselői – Hegedűs János ezredes, Barta Sándor ezredes, Soós Gyula alezredes – tisztelegtek a hősök előtt. A megemlékezés virágait a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Veszprémi Rendőrkapitányság nevében Rausz István ezredes, főtanácsos helyezte el. Veszprém város körzetében a honvédelem érdekében tevékenykedő egyesületek tagsága nevében koszorút helyezett el Szolnoki János nyugállományú ezredes, a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubjának elnöke,  Nincsics Lajos nyugállományú őrnagy, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének titkára és Demeter Ferenc nyugállományú alezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprémi Egyesületének alelnöke.

A megemlékezés a Magyar takaródó hangjaival zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában