Ez a nap csak nekik szólt

2023.05.09. 07:00

Gyerekek lepték el a sümegi várkertet (videó)

Huszonhatodik alkalommal hívták meg az általános iskolás gyermekeket a Történelmi játék, játékos történelem című időutazásra Sümegen május 8-án, amit Papp Imre várkapitány és Horváth Zoltán, a Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola igazgatója, alpolgármester szervezett, aki alkalomhoz illően Kücsük pasa jelmezét öltötte magára.

Kovács Erika

Az alkalomhoz illő öltözetben vetélkedtek a fiatalok

Fotó: Kovács Erika

Gyermekzsivajtól volt hangos a sümegi vár környéke hétfőn, ahová több vármegye iskoláiból érkeztek csapatok, akiket Végh László polgármester is meglátogatott. A gyerekek alkalomhoz illő jelmezt viseltek, amit szüleikkel, illetve az iskolában készítettek el. Az időutazáson, lenyűgöző természeti környezetben érdekes feladatokkal várták őket, így az elméleti kérdések Mátyás királyt és korát, valamint a végvárakat érintették a három részre szakadt Magyarországon, de volt feladat a török hódoltság, illetve a sümegi vár építésének történetéről is. Izgalmakban bővelkedett a gyakorlati rész, amikor a lovagi arénában csatabárd- és csatacsillagdobás, íjászat, sebesültszállítás, ágyúgolyódobás várt rájuk. A játékos gyerekprogramon külön értékes pontot kapott a jelmez és a csapathoz illő zászló. Amíg a gyerekek teljesítették a feladatokat, a szülők a várcsárda kertjében kondérokban sütöttek-főztek nekik, így mindenki a szép természeti környezetben ehetett egy jót a finomságokból. Nagy sikert aratott a záróprogram is, amikor a várkapitány lovagitorna-bemutatóval ajándékozott meg mindenkit. Vastapsot kaptak a kitűnő lovasok, az ügyes paripák, a mongolok és a helybeliek összecsapása. Aki akarta, megnézhette a gyönyörűen helyreállított középkori várat. A vidám programon mindenki győzött, mert nagyon érdekes, különleges élményben volt részük a gyerekeknek és az őket kísérő pedagógusoknak, szülőknek.  

Papp Imre várkapitány azt mondta, nagy örömmel tölti el, hogy ez a nap csak a gyerekekről és nekik szól. Az eredményhirdetésen a legügyesebbeket megjutalmazta. A történelmi forgatagban török jelmezt viselt Iványi Andrea pedagógus vezetésével a pápai Munkácsy-iskola csapata. A gyerekeknek főleg a sümegi vár és az íjászat tetszett. Krachun Éva osztályfőnök a tapolcai Bárdos-iskola csapatával érkezett, a fiatalok jelmeze a reneszánsz kort idézte, és elő is adtak egy korabeli táncot. – Kaposvárról, a Gárdonyi-iskolából jöttünk, a gyerekek Mátyás korabeli ruhát viselnek, mondta Ledinszkiné Kiss Ibolya pedagógus. A diákok egymás szavába vágva kiáltották, nekik minden tetszik, de főleg a vár, és kitűnően érzik magukat. Nagy Anna tanárnő Türjéről, a Szent László Általános Iskolából kísérte el a fiatalokat. Először vettek kezükbe ágyúgolyót, ami nagy izgalommal töltötte el őket. Bécsi Lívia pedagógus a sümegcsehi diákokat kísérte el, és szerinte a gyerekek a különleges élmény révén tanulják, ismerik meg a történelmet. Mások mellett érkeztek még diákok a történelmi időutazásra Lakatosné Szakmándi Erika kíséretében a tapolcai Batsányi-tagintézményből. Utóbbi iskolából Káldi Attila szülő kitűnő lecsóval, tárcsás grillcsirkével, rizzsel, salátával várta az éhes diákokat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában