Gaztenger a vizesárokban

2023.05.24. 16:00

Hiába a rendelet, nem mindenkit érdekel

Minden települési önkormányzat rendeletben határozza meg az ingatlanok és közterület tisztán tartására vonatkozó általános szabályokat. Ám hiába minden, ha egyesek ezt semmibe veszik.

Szijártó János
Elvileg itt egy csapadékvíz-elvezetésre szolgáló árkot kellene látnunk, ám a gaztenger elrejti előlünk a valóságot. A konkrét helyszín nem is fontos, szinte mindenhol lehet hasonlóval találkozni
Fotó: Szijártó János/Napló

Általános szabálynak tekinthető, hogy az adott tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda (járda hiányában 1 méter széles területsáv) gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a hó eltakarításáról és a síkosságmentesítésről. 

Szemmel láthatóan még többen vannak azok, akik nem tudják, hogy a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásáról szintén az ottani tulajdonosnak kell gondoskodnia. Leegyszerűsítve, a csapadék elvezetésére szolgáló árok szándékos vagy hanyagságból történő eltorlaszolása, az ott megtelepedő gyomnövények burjánzásának figyelmen kívül hagyása a vonatkozó szabályok megsértésével egyenlő. 

A beépítetlen telekingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről is gondoskodnia kell a gazdának, és jó tudni, hogy a tulajdonos a telkén áthúzódó, természetes úton kialakult vagy épített vizes árkot sem szüntetheti meg, annak folyásirányában akadályt nem építhet.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában