Ünnep

2023.06.06. 09:00

Ukrán pünkösd Veszprémben

Az elmúlt években, akárcsak a környező országokban, hazánkban is többszörösére nőtt az itt élő ukrán ajkú közösség. Ez a tény felerősítette az igényt, hogy ők is szeretnének anyanyelvükön misét hallgatni, ünnepelni.

Őrsi Ágnes

Fotó: Jákói Bernadett

A Magyarországon működő görögkatolikus szertartásrendű Ukrán Egyház egyre több városban végez lelki gondozást. Mivel a hivatalos ukrán ünnep, a Pünkösd idén június 4-re esett, a veszprémi ukrán közösség is ezen a napon ünnepelte a Szentlélek kiáradását. A Kolostorok és kertek völgyében, a jezsuita templomban a helyzet ellenére is ünnepi külsőségek között kerülhetett sor a szentmisére, hiszen a falakon most éppen Szelényi Károly fotóművésznek a magyar koronázási ékszerekről készült képei láthatók. 

A görögkatolikus Volodimir atya vezette a szertartást, melynek otthoni szokás szerint része volt a virágszentelés – mezei virágból vagy gyógynövényből kötött csokrot sokan hoztak a megjelent mintegy hatvan hívő közül. Az ünnepi misét koncert követte, végül a megjelentek elé tányér került, bele pedig az ukrán ünnepek elmaradhatatlan étke, a borscs. Az ukrán pünkösd megszervezését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület segítette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában