Fesztivál Pápán

2023.09.09. 11:30

Magyar bor mindenkor!

A hazai borrendek képviselőinek jelenlétében hirdették ki a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál díjnyertes nedűit. A fesztivál vörösbora címet a 2018-as Cassiopeia bornak ítélték oda, a legjobb fehérbornak 2019-es Grófi Hárslevelűt választották.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Brigi és Zolka akusztik fellépését követően, de még a Budapest Bár koncertjét megelőzően a fesztivál hivatalos megnyitóján vonultak fel a borrendek képviselői, majd Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a borfalu vendégeit és a borrendeket. 

– Ne felejtsük el, hogy a bortermelők egész évben azért dolgoznak, hogy ilyen alkalmakkor finom nedűket tudjanak kínálni. Ma őket ünnepeljük, Isten éltesse őket. 

Szűcs Zoltán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke a fesztivál magas nívóját emelte ki. 

– Nagyon szép és tartalmas napot töltöttünk el a borrend tagjaival Pápán, köszönjük a meghívást erre a kiváló, színvonalas rendezvényre. Szövetségünk mottója a kulturált borfogyasztás, mindenkit erre biztatok, hogy méltóképpen tudja ezt a rendezvényt megünnepelni – fogalmazott az alelnök.

Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend elnök nagymestere köszöntőjében azt mondta, Pápa ezer szállal kötődik a Somlóhoz, így nem meglepő, hogy Pápát a somlói bor városának nevezik.

– Amikor jó néhány évvel ezelőtt újragondoltuk a fesztivál felépítését, elhatároztuk, hogy Magyarország 22 borvidékében szeretnénk gondolkodni. Magyar bort mindenkor! Továbbra is e szlogen vezérel bennünket, azért hívjuk el a borászatokat, pálinkaházakat, hogy be tudják mutatni azokat a termékeket, amiket komoly munkával előállítanak. Összességében tehát azt tudom mondani, hogy magyar bor mindenkor – és egy kicsit hazabeszélve – somlói bor mindennap – zárta beszédét Unger Tamás, aki szintén a kulturált borfogyasztásra hívta fel a figyelmet.

A délutáni borrendi közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a fesztivál bora díj odaítélése is. A tanács húszpontos bírálati rendszer alapján hozta meg döntését, mely szerint a kiállító borászatok kínálatából 2023-ban a fesztivál vörösbora címet a Jammertal Borbirtok 2018-as Cassiopeia borának ítélték oda, a legjobb fehérbornak a Tornai Pincészet 2019-es Grófi Hárslevelűjét választották. A hétvégi folytatásban a helyi zenekarok mellett Palya Bea, valamint Korda György és Balázs Klári szórakoztatta az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában