Megemlékezés

2023.09.18. 17:30

Tapolcafő jelképe lett a malomkerék

A Tapolcafői Kertbarátkör Közhasznú Egyesület megemlékezést tartott annak apropóján, hogy tíz esztendővel ezelőtt állították a településen a malomkereket. Az ünnepségen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő azt mondta, a malomkerék az élet körforgásának szimbóluma.

Haraszti Gábor

Tíz éve forog a malomkerék Tapolcafőn Fotó: Haraszti Gábor

2013 szeptemberében a tapolcafőiek régi álma valósult meg, hiszen a Tapolcán egykor működő 33 vízimalom emlékére a kör – Horváth Endre, az egyesület akkori elnökének vezetésével – egy tanösvény kialakítására tett javaslatot. A területet folyamatosan szépítgették, fejlesztették, és 2013-ban egy nagyszabású ünnepség keretében egy 250 watt teljesítményű, 400 centiméter átmérőjű látvány-vízikereket adtak át. Az eltelt egy évtized kapcsán Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője személyes élményeit is megosztotta a hallgatósággal, majd kiemelte, a templom mellett a víz Tapolcafő jelképe.

– Tapolcafőn a templom, a malomkerék, a tanösvény, az Örvény-tó egy egységet alkot. Az 1960-as évek végén egy sötét korszak kezdődött, amikor az ipari nyerészkedés azt eredményezte, hogy a forrás jó néhány méterrel visszahúzódott, és gyakorlatilag eltűnt a tó. Aztán évekkel később megszűnt a bauxitbányászat, a KGST, aminek hatására 1994-től a vízszint folyamatosan emelkedett, 2010-ben pedig – 42 év után – a források vize újból feltört. Manapság az olajért küzdenek az államok, ötven év múlva – ha nem változtatunk az életmódunkon – ugyanez a küzdelem a vízért fog zajlani.

Somogyi Zoltán, a kertbarátkör elnöke a tíz esztendő kapcsán kiemelte, a malomkerék felállítását nagyon sokan támogatták.

– A szerkezetet Tima Gyula ezüstkoszorús épületasztalos-mester és társai, Hardy Tibor, valamint id. Nagy Lajos készítette. A kerék felépítését pénzadománnyal 140-en támogatták, köztük a szentesi és berhidai kertbarátok. A megépítéshez szükséges anyagot tízen biztosították, a tervezést, kivitelezést 27 támogatónak köszönhetjük. Némi szomorúsággal tölt el bennünket, hogy a kevesebb forrásvíz miatt a kezdeti állapotokhoz képest van, amikor nem forog, reméljük, hogy a csapadékosabb időjárás majd segít ezen a problémán.

Az ünnepségen Unger Tamás alpolgármester és Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója is jelen volt. A rendezvényen fellépett a Forrás Népdalkör, a nap közös koccintással és ebéddel ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában