Veol podcast

2023.10.29. 16:03

Kálváriák útján

Rimányi Zita
Varga Antal
Fotó: Rimányi Zita 

Zarándoklat indult virágvasárnap a gyulafirátóti kálváriától Veszprémbe, az élő passióra; legutóbb az érsek tartott misét a jásdi Szentkúton, ahova zarándoklatok indultak, és versek hangzottak el a barnagi és a lókúti kálváriánál. Különleges, a helyi értékekre alapozó, a tájba, a hely hangulatába illeszkedő élmények részesei lehettek azok, akik a Via Calvaria – Csendhegyek útja program eseményein részt vettek, gyerekrajzpályázat, világháborús megemlékezés is kapcsolódott a projekthez. 

A terv az, hogy a túrázók és a zarándokok az egyes kálváriáknál kihelyezett QR-kódok segítségével ismerhetik majd meg a szakrális építményeket és azok környezetét. Varga Antal, a Via Calvaria – Csendhegyek útja egyik projektvezetője Rimányi Zitával, a veol.hu újságírójával beszélgetve elmondta, a kezdeményezés ötletgazdája Márkusné Vörös Hajnalka, megvalósítója az ÉrMe, az Üzleti Érték Megőrző Közhasznú Alapítvány.  A Via Calvaria részeként létrehozott észak-dunántúli túraútvonal tizennégy, többségében német gyökerű település kálvária-építményeit köti össze egymással, de szó esett arról is, hogy Veszprémben nemrégiben újították meg a Kálvária-dombot - különleges magaslat, körpanorámával, a város forgalmas központjában.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában